Омбудсманът до МОН: Има ли екшън план срещу COVID-19?

от БНТ
13:45, 29.07.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Още
омбудсманът мон екшън план covid

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до образователния министър Красимир Вълчев, в което обобщава въпросите на разтревожени родители, които се обръщат към нея за съдействие, за да получат информация за
предстоящата учебна 2020/2021 година, предвид разпространението на коронавируса.

Ковачева търси и очаква отговори дали е подготвена образователната ни система за бърза реакция в извънредни ситуации.

Омбудсманът акцентира върху факта, че родителите се интересуват каква е готовността на училищата в страната да посрещнат учениците, какви мерки за безопасност са набелязани и за реакция в случай на диагностициране на заразен с COVID-19 в дадено учебно заведение.

Тя настоява и за отговор какво е свършено през последните месеци, така че децата, които нямаха достъп до е-обучението, да не са отново дигитално изключени.

Ето част от въпросите, на които родители търсят отговорите, а Ковачева обобщено ги поставя на вниманието на образователното министерство:

Кои са предизвикателствата, които се идентифицират при стартирането на новата учебна 2020/2021 година и какви мерки са предприети за безопасност на учениците и работещите в училищата при провеждане на присъствена форма на обучение?

Изготвен ли е анализ на училищните политики на база на проведеното електронно дистанционно обучение и очертани ли са слабостите и постиженията в тази връзка?

Изведени ли са добрите практики и какви действия се предприемат те да бъдат мултиплицирани в българските училища?

Има ли единни стандарти по отношение на осигуряването на присъствието на учениците и провеждането на учебния процес при електронно дистанционно обучение?

Какви мерки са предприети за гарантиране на равния достъп на учениците до качествено образование и за участието на всички ученици и учители в страната в онлайн обучение в случай, че се премине към него?

Осигурено ли е техническо оборудване, интернет достъп и електронни устройства за нуждите на провеждане на електронно дистанционно обучение за учителите и учениците?

Има ли риск да останат училища без достъп до интернет и до електронни устройства за дистанционно обучение на своите учители и ученици? Министерство на образованието и науката наясно ли е кои са конкретните училища?

Предвижда ли Министерство на образованието и науката в училищата да бъдат разписани действия и изготвени планове, свързани с организацията на работа, така че ръководствата да могат бързо и адекватно да реагират при установяване на случай/и на заразени с COVID-19?

Обмисля ли се въвеждането на задължителни стандарти за действия при ръст на заболели ученици или педагогически и непедагогически персонал в училищата?

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тръст "Синя България" отчете над 2,6 млн. лева приходи за ПФК Левски
Тръст "Синя България" отчете над 2,6 млн. лева приходи за ПФК Левски
Бюджетната комисия реши: 9% ДДС за вино, бира, фитнес
Бюджетната комисия реши: 9% ДДС за вино, бира, фитнес