Омбудсманът поиска да се отменят матурите след четвърти и десети клас

от БНТ
16:26, 01.05.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Още
омбудсманът поиска отменят матурите четвърти десети клас

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и председателя на комисията по образование и наука Милена Дамянова през настоящата учебна 2019/2020 година да отпадне провеждането на изпитите от Националното външно оценяване за IV клас и X клас във връзка с извънредното положение и опасността от разпространението на COVID -19.

Вчера Диана Ковачева отправи препоръка със същото искане и към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, като по-късно през деня стана ясно, че Министерство на образованието и науката подкрепя тази мярка и ще се обърне към Народно събрание, за да бъдат направени необходимите законови промени за прилагането й.

"Обръщам се към Вас във връзка с очакването Народното събрание да разгледа и обсъди това предложение, за да Ви информирам, че като национален омбудсман и със загриженост за децата на България, настоявам то да бъде подкрепено.

Моето становище е свързано и с постъпили в институцията множество жалби от родители на ученици от IV клас и X клас, в които се изразява тревога относно провеждането на НВО и необходимостта от присъствието на деца и учители в училищата и в класните стаи.

Родителите посочват, че за учениците ще бъде трудно да спазват задължителните хигиенни и противоепидемични мерки за предпазване от коронавирус COVID-19, както и необходимата физическа дистанция, особено след двумесечна социална изолация, далеч от приятелите и съучениците си", пише доц. Ковачева.

Тя подчертава, че подкрепя решението учениците да не се връщат в класните стаи, а учебната 2019/2020 година да приключи дистанционно, за да бъдат избегнати рисковете от разпространение на вируса сред децата.

"За мен, като национален омбудсман, ангажиран и с опазването правата на децата, от първостепенно значение в условията на разразилата се епидемия, е грижата за здравето на децата и семействата им, както и на учителите, чиято средна възраст е рискова - над 55 години", посочва националният обществен защитник.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Официално: КЕВР намалява цените на газа и парното
Официално: КЕВР намалява цените на газа и парното
Каква е обстановката в село Стряма - най-близкото до епицентъра на труса (СНИМКИ)
Каква е обстановката в село Стряма - най-близкото до епицентъра на труса (СНИМКИ)