НОВИНИ

Онлайн платформа ще помага на деца със специални образователни потребности

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:00, 20.09.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Още
Слушай новината

Идеята се е родила в началото на пандемията и е факт благодарение на УНИЦЕФ, Министерството на образованието и регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – София-град.

Платформата е напълно безплатна и съдържа библиотека с образователни и терапевтични ресурси.

Ани се ражда преди 4 години. На пръв поглед не изглеждало да има проблеми. Впоследствие родителите ѝ разбират, че страда от рядко генетично заболяване, което се отразява върху неврологичното ѝ състояние - развитието на мозъка, слуха, говора. Благодарение на упражнения в център за деца като нея Ани има голям напредък. С новата платформа ще може да ги прави и вкъщи.

"Времето на педагозите и специалните терапевти е ограничено в това да помагат на нашите деца и те са лимитирани в това да обучават нас, родителите в различните неща как ние можем да помагаме на децата си. Така че тази платформа дава именно тази възможност, която преди това е доста ограничена - самите родители да получат знания и умения за работа с деца със СОП", каза Борислав Лозанов, баща на Ани.

"Това, с което се занимаваме тук в залата, е ерготерапия, сензорна терапия. Специалистите в тази област са изключително малко и възможността ни физически да достигнем до децата и семействата, които се нуждаят от този вид подкрепа е наистина минимална", заяви Анна Динчева, сензорен терапевт в Регионален център - София-град.

Платформата "Подкрепи ме" предоставя няколко възможности за децата и техните родители и учители.

"Една банка с ресурси, които са разработени от самите специалисти, които са подходящи и за деца с различни потребности и различни възможности. От друга страна платформата предоставя достъпност, което не е типично за всички образователни и подкрепящи платформи в страната.

Платформата е в базата с ресурси на просветното министерство, за да бъде достъпна за в системата на образованието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Продължаваме промяната" постигна коалиционно споразумение с още една партия
"Продължаваме промяната" постигна коалиционно споразумение с още една партия
Трети ден на протест в Айтос
Трети ден на протест в Айтос