НОВИНИ

ООН с призив за събиране на средства за борба с COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
06:19, 17.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:21 мин.
Общество

Случаите на COVID-19 в Бразилия надминаха 2 милиона души, а в Индия вече са над един милион. Броят на носителите на заразата в двете държави се е удвоил за по-малко от месец. На този фон ООН направи призив за събиране на средства за борба с COVID-19.

Бразилия вече е втората след САЩ, най-тежко засегната от пандемията. Според статистиката на ден се регистрират по около 40 хиляди нови случая. Жертвите на опасния щам са над 76 хиляди.

Въпреки тревожните данни президентът Жаир Болсонаро, който също беше с коронавирусна инфекция, настоява местните правителства да облекчат рестриктивните мерки.

Тежко остава и положението в Индия. Най-много случаи се регистрират в отдалечените селски райони. Все още не може да се говори за изравняване на пандемичната крива, смятат здравните власти.

С над три и половина случая на COVID-19 САЩ остават най-засегната от коронавируса държава. В редица щати като Калифорния, Тексас и Флорида връщат рестриктивните мерки.

В разговор с основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг, главният епидемиолог на страната Антъни Фаучи, каза, че е необходимо преосмисляне на подхода към ситуацията, и е по-добре да говорим не за налагане на карантина, а за подходящо прегрупиране на силите.

"Наложи се едно странно и необичайно отношение към здравните мерки и към възстановяването на икономиката. Това са две противоположни сили, както често съм казвал, и искам да го повтаря и сега с Вас, Марк, е, че ние трябва да гледаме на мерките, които ще опазят здравето ни, като на средство, което ще ни помогне да отворим страната, да възстановим икономиката; не като на препятствие по пътя, а като на възможност за изход", каза д-р Антъни Фаучи.

На този фон ООН призова да бъдат събрани над 10 милиарда долара, защото в противен случай от глад са заплашени 265 милиона души, най-вече в развиващите се държави с ниски доходи.

От ООН са наясно, че всички са засегнати от коронавируса, но предупреждават, че бездействието сега ще струва скъпо в бъдеще. В глобален мащаб случаите на коронавирусна инфекция са над 13 милиона и 800 хиляди, а жертвите на опасния щам - близо 590 хиляди.

"COVID-19 и съпътстващата го рецесия е на път да доведе до хаос в нестабилни държави, и такива с ниски доходи. Моето послание днес към Г 20 и богатите страни е следното - ако не действаме сега, ще трябва да се подготвим за поредица от човешки трагедии - по-брутални и разрушителни отколкото директната заплаха, която вирусът представлява за здравето, каза Марк Лоукок, директор "Хуманитарна помощ", ООН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почитаме Света Марина
Почитаме Света Марина
Европейските лидери договарят в Брюксел парите на ЕС
Европейските лидери договарят в Брюксел парите на ЕС