НОВИНИ

Опера в детската градина - музиканти запознават малчуганите с класически произведения

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
21:30, 12.11.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Има ли място операта в детската градина? Отговор на този въпрос търси проектът "На крилете на песента". Пианистката Мария Русева и оперната певица Нона Кръстникова вече близо месец се изненадват от неподправените детски реакции при срещата им с класическата музика. Зад тяхната идея застава Столичната община и програмата "Култура".

Не едно и две научни изследвания са доказали благотворната сила на класическата музика за развитието на децата. Но за да се убедиш в тези изводи, е най-добре да видиш силата на музиката на живо. Това решили да направят Нона Кръстникова и Мария Русева. Избрали да изпълняват песни на Шуберт в столичните детски градини.

"Защото е много важно всяко дете на тази възраст да има достъп до това нещо, да не бъде зависимо нито от финансови възможности, нито от самата културна среда, в която расте. И много често реакциите на децата всъщност са изключително неподозирани за самите преподаватели, което мен ме навежда на мисълта, че именно понякога децата, които не биха имали възможността да се докоснат до това нещо, са много отворени за него", казва Мария Русева.

"Това е една будителска дейност, която би следвало много от нас да развиват, особено хората, които имат претенции за професионално високо ниво, защото именно професионално високото ниво трябва да стигне до децата. И те да се срещнат с него още на ранна възраст и дай Боже да се влюбят в класическата музика", обяви Нона Кръстникова.

Под формата на игра, с приятен и достъпен разговор, децата бързо са увлечени от класическата музика. И я приемат без предразсъдъците на възрастните, за които тя е сложна, непонятна и остаряла.

Вижте още във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов иска да се утвърди в елита на Световната купа по ски алпийски дисциплини
Алберт Попов иска да се утвърди в елита на Световната купа по ски алпийски дисциплини
Франция прие кораб с мигранти след отказ на Италия, случаят скара Париж и Рим
Франция прие кораб с мигранти след отказ на Италия, случаят скара Париж и Рим