НОВИНИ

Напрежението около българските клубове в РСМ е параван за подхранване на антибългарско настроение, смята бившата депутатка Никица Корубин

Александър Марков
от Александър Марков
20:38, 12.11.2022
Чете се за: 02:17 мин.
Балкани
Слушай новината

Делата в Конституционния съд на Република Северна Македония срещу българските клубове са дело на сили, които искат да спънат европейската интеграция на страната. Това заяви в специално интервю за БНТ бившият депутат в Събранието на страната Никица Корубин.

Напрежението около клубовете "Иван Михайлов" и "Цар Борис Трети" е изкуствено създадено в момент, в който пътят към Брюксел е изцяло в ръцете на Скопие, след като българския парламент вдигна ветото си през юни. Обществото в Република Северна Македония все още има проблем с факта, че някои негови граждани се чувстват етнически българи, заяви още тя.

Напрежението около двата клуба е само параван, за да бъде подхранено антибългарско настроение в обществото, заяви бившият депутат от Либерално-демократичната партия Никица Корубин. Именно това е жената, която се опълчи на антибългарската истерия в страната тази година.

Докато отварянето на клубовете се представя като "провокация към хората в Северна Македония", казва Никица Корубин, въпросът не може да бъде решен. В момент, в който преговорите с Брюксел са на прага.

Според Корубин, антиевропейските сили, които имат интерес въпросите с България да остават нерешени, са същите, които искат да поддържат замразените конфликти на Балканите.

Корубин смята, че вписването на българите в Конституцията на страната ще се случи.

Противоборството в обществото в Република Северна Македония е между силите, които искат тя да продължи към ЕС, и онези, искащи да я отклонят от този път. Използвайки България като повод.

Вижте цялото интервю във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меле и падащи по стълбите запалянковци след победата на Славия над Левски на "Герена"
Меле и падащи по стълбите запалянковци след победата на Славия над Левски на "Герена"
Черноморец надви Черно море Тича в морското дерби в НБЛ
Черноморец надви Черно море Тича в морското дерби в НБЛ