НОВИНИ

Франция прие кораб с мигранти след отказ на Италия, случаят скара Париж и Рим

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:21, 12.11.2022
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Франция прие по изключение кораб на хуманитарна организация с 230 мигранти на борда, които Италия отказа да допусне. Случаят предизвика напрежение между двете страни, а Париж предприе наказателни мерки. Рим определи реакцията като агресивна и неоправдана. Две трети от новодошлите във Франция 175 души, ще бъдат настанени в 11 европейски страни, включително България, Румъния, Хърватия и Литва. Германия приема 80 мигранти.

Корабът "Оушън Вайкинг", нает от хуманитарна организация, влезе в Тулон след три седмици търсене на сигурно пристанище в Италия, заявиха френските власти и изтъкнаха хуманитарни съображения. На борда му са хора, спасени между бреговете на Либия и Италия в Средиземно море. Всички новодошли вече са настанени в град Йер, на 20 километра източно от Тулон.

Районът е обявен от Париж временно за "международна зона за изчакване" извън френска територия. Мигрантите нямат право да излизат от центъра, преминават медицински прегледи и проверки по сигурността. В отговор на отказа на Рим да приеме кораба, Франция преустанови незабавно пренастаняването на своя територия на 3 500 бежанци от Италия. Италианската страна определи френската реакцията като агресивна, неразбираема и неоправдана.

"Какво точно ги разгневи толкова? Че Италия трябва да бъде единственото пристанище за мигранти в Средиземно море? Това не е записано в никое споразумение. Питам нашите партньори - трябва ли Италия да бъде единственото възможно пристанище за мигранти от Африка. Мисля, че това не е редно", заяви италианският премиер Джорджа Мелони.

Мелони се обяви за намиране на общоевропейско решение на миграционния въпрос и посочи, че страната ѝ тази година е приела близо 90 000 мигранти. Френската крайна десница критикува държавния глава за приема на кораба.

"Изпращаме сигнал на всички мигранти, на трафикантите на хора и на мрежите, които живеят от тази нелегална имиграция, че отсега нататък отваряме пристанищата си докато Италия постепенно ги затваря. Това е голямо и абсолютно скандално решение, взето от президента на републиката", заяви лидерът на десните Ерик Земур.

Досега всички мигранти, дошли в Тулон, са поискали право на убежище, но при отхвърляне на молбата подлежат на репатриране.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опера в детската градина - музиканти запознават малчуганите с класически произведения
Опера в детската градина - музиканти запознават малчуганите с класически произведения
Нюкасъл зае третото място във Висшата лига след минимален домакински успех над Челси
Нюкасъл зае третото място във Висшата лига след минимален домакински успех над Челси