НОВИНИ

Оспорвана битка на изборите в САЩ: Джорджия ще реши съдбата на Сената

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:45, 10.11.2022
Чете се за: 02:02 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Съединените щати са в очакване на крайните резултати от междинните избори. Преброяването на гласовете в Аризона и Невада продължава. Кандидатите за сенатори от Джорджия отиват на балотаж, който ще се проведе на 6 декември. Според данните досега, републиканците контролират Камарата на представителите. Битката за Сената, обаче, е оспорвана.

Междинните избори в САЩ: резултати и тенденции

До 6 декември Джорджия се превръща в център на политическия живот в Съединените щати. Щатът ще реши съдбата на Сената. Нито един от кандидатите за сенатори там не успя да спечели 50%.

На балотаж отиват досегашният сенатор от демократическата партия - пасторът Рафаел Уорнок и футболната легенда Хершел Уокър, който се ползва с протекцията на Доналд Тръмп.

Бившият президент отрече да е ядосан от представянето на някои от кандидатите. Прогнозата му за "огромна червена вълна на републиканците, която да залее Съединените щати", не се оправда. От социалната си мрежа, Тръмп коментира, че в някои отношения изборите са били разочароващи, но според личното му мнение - те са голяма победа.

Американският президент определи резултатите като "победа за демокрацията". Той лично поздрави съпартийците си - победители. Той коментира и следващите президентски избори.

Байдън след междинните избори в САЩ: Това е победа за демокрацията

"Намерението е да се кандидатирам отново. Но, в крайна сметка, това е семейно решение. Мисля, че всички искат да се кандидатирам, но ще има обсъждане", заяви Джо Байдън.

Очаква се той да обяви решението си в началото на следващата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Булгаргаз" предлага цена от 145.87 лв. на газа за декември
"Булгаргаз" предлага цена от 145.87 лв. на газа за декември
Гарет Саутгейт посочи избраниците си за Мондиала в Катар
Гарет Саутгейт посочи избраниците си за Мондиала в Катар