НОВИНИ

Огнена стихия край Стара Загора: Очакват се 4 хеликоптера, в сила е частичното бедствено положение

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Десислава Петкова
07:27, 16.07.2024 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Остава тежка ситуацията с множеството пожари в страната. Само за денонощие пожарникарите са ликвидирали общо 228 пожара. Няма загинали, но е имало и 9 фалшиви сигнала съобщават от Противопожарната служба. Наложи се евакуацията на хора и животни заради огъня край Стара Загора. Там продължава да гори борова гора. Голям пожар бушува в местността "7-ми километър" край вилната зона на Стара Загора. Жителите ѝ са евакуирани. Огънят е обхванал борова гора. Обявено е частично бедствено положение.

Усложнена остава обстановката на място. Хората са предупредени, че ако се наложи евакуация, ще трябва да напуснат вилите си. Благодарение на огнеборци, доброволци, горски служители, служители на Община Стара Загора вилите на старозагорци са спасени, изгоряла е само една обитаема постройка.

"Ситуацията и към този момент остава усложнена. Вчера около 15.30 ч. има подаден сигнал за пожар в труднодостъпна местност около Стара Загора. Започва своевременно гасене, но предвид високите температури, многото иглолистна и широколистна растителност, пожарът бързо се разраства. Вчера евакуирахме хора и животни с оглед тяхната безопасност. Периметърът на пожара е около 12 км. Има различни огнища. Цяла нощ екипи на пожарната, държавното горско стопанство, армията вече се включва, полиция и много доброволци подпомогнаха работата и овладяването на пожара. Буквално имаше жив щит между пожарникарите, доброволците, между пожара и домовете на хората", обясни Николай Диков - секретар на Община Стара Загора.

"Ще получим помощ по линия на международното сътрудничество от ЕС. Изискали сме го. От съседна Румъния имаме два самолета и два хеликоптера, като двата самолета ще бъдат насочени за овладяване на пожара в Хасково, а двата хеликоптера ги чакаме тук. Вероятно ги очакваме около обяд, тъй като нощно време не летят. Чакаме още два наши хеликоптера", уточни Методи Марков - областен управител на Стара Загора.

Най-голямото опасение на огнеборците е в следобедните часове пожарът да не пламне отново,заради високите температури.

"Най-голяма трудност беше да разпределим екипите, така че да обхванем целия периметър и да успеем да защитим домовете на хората. Направихме всичко възможно така че според вятъра да направим така предислокацията, че да бъдем полезни и да заградим периметър, който сме си поставили като задача да успеем да защитим. Шест участъка са активни, очаквам до обед да остане само един фронт - към Старозагорските бани, който е в широколистна и смесена гора. Там е най-големия участък и най-опасен в момента. Очакваме въздушната помощ да помогне именно там. С две верижни машини и с 16 екипа се работи за контрол на ситуацията", заяви Комисар Стоян Колев - директор на областната противопожарна служба.

Все още не е ясно каква е причината за пожара. Води се разследване.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Петкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки хиляди ще посрещнат Килиан Мбапе в Реал Мадрид
Десетки хиляди ще посрещнат Килиан Мбапе в Реал Мадрид
Президентът ще участва в демонстрационен полет с учебно-тренировъчен самолет
Президентът ще участва в демонстрационен полет с учебно-тренировъчен самолет