НОВИНИ

Осуетено е нападение срещу синагога във Франция

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:34, 17.05.2024 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Във Франция беше ликвидиран въоръжен мъж, който опита да опожари синагога и нападна полицай. Инцидентът се разигра рано тази сутрин в Руан и разтърси северния френски град и еврейската общност в страната. Франция неотдавна повиши до най-високата степен равнището на терористична заплаха, на фона на напрежението в Близкия изток и израелската офанзива в Ивицата Газа.

В 6:45 ч. полицаи се отзовават на сигнал за дим в района на синагогата в историческия център на Руан. На място откриват мъж, който стои на покрива с железен прът в едната ръка и кухненски нож - в другата, крещейки обиди. Правят опит да го убедят да слезе, но той хвърля пръта по тях. После скача от покрива и се насочва към един от полицаите, заплашвайки го с ножа.

Фредерик Тейе, прокурор на Руан: "Полицаят отстъпва няколко метра и насочва оръжието си към мъжа, предупреждавайки го да спре. Той обаче продължава да тича към него. След като предупрежденията нямат ефект, полицаят стреля пет пъти, четири от изстрелите попадат в целта."

Нападателят е алжирец с изтекло разрешително за пребиваване във Франция. Бил е издирван, за да бъде експулсиран от страната. Няма данни да се е радикализирал, уточни вътрешният министър Жералд Дарманен.

Снимки: БТА

Щетите в синаготата са сериозни. Еврейската общност е в шок. Оживяват спомените от 2016 г., когато свещеник беше убит с нож по време на служба край Руан, а отговорността за нападението пое "Ислямска държава".

Шмуел Лубески, равин: "Очаквахме го, за съжаление. Таяхме този страх вътре в себе си, но когато се случи, е шокиращо, никой не готов за това".

Жителите на Руан също са разтърсени.

Никола Майер-Росиньол, кмет на Руан: "Когато атакуват еврейската общност, атакуват нацията, Франция. Всички граждани на Руан са шокирани."

В началото на май премиерът Габриел Атал съобщи, че само за първите три месеца на годината са регистрирани 366 антисемитски акта, което с 300% повече в сравнение със същия период на миналата година. Атал обеща, че нито едно подобно деяние няма да остане безнаказано.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари решават дали да преместят Роберт Фицо за лечение в Братислава
Лекари решават дали да преместят Роберт Фицо за лечение в Братислава
Минесота записа солиден успех над Денвър и изпрати серията в репителен мач
Минесота записа солиден успех над Денвър и изпрати серията в репителен мач