НОВИНИ

Освобождават персонал в бившата резиденция на крал Чарлз Трети

освобождават персонал бившата резиденция крал чарлз трети
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:26, 14.09.2022
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Освобождаването на персонал в "Кларънс хаус", бившата официална резиденция на крал Чарлз Трети в Лондон, е неизбежно, каза неин говорител, цитиран от Франс прес. Британска синдикална организация веднага реагира критично на съобщението.

По информация на вестник "Гардиън" десетки служители на "Кларънс хаус" вече са получили уведомления за освобождаване. В резиденцията работят стотина души, някои от които - от десетилетия.

Обслужването на краля и кралицата консорт ще бъде прехвърлено на Бъкингамския дворец след наследяването на трона от Чарлз Трети, който в четвъртък беше провъзгласен за крал след смъртта на неговата майка, кралица Елизабет Втора.

От специалните ни пратеници: Крал Чарлз III беше провъзгласен публично като новия британски монарх

"След наследяването на трона миналата седмица, работата на резиденцията на бившия принц на Уелс и бившата херцогиня на Корнуол спря, както повелява законът, и започна процес на консултации", заявиха от "Кларънс хаус" пред АФП.

"Нашият персонал служи дълго и предано. Въпреки че освобождаването на част от него е неизбежно, ние работим усилено, за да намерим нови позиции за възможно най-голяма част от личния състав", допълниха от резиденцията.

"Решението на "Кларънс хаус" да обяви освобождаванията в периода на траур просто е безсърдечно", реагира на новината генералният секретар на британския синдикат PCS.

"Ако това решение е било предварително предвидено при промяна на ролите в кралското семейство, то неговият мащаб и бързината, с което беше обявено, са изключително крайни", добавиха от профсъюза в изявление.

Снимки: БГНЕС, архив

"Гардиън" напомня, че персоналът на "Кларънс хаус" не е представляван от нито една синдикална организация. Според британския всекидневник кралските служби първоначално са имали намерение да обявят освобождаването на служители след предстоящото в понеделник погребение на кралица Елизабет Втора. След юридическа консултация е било взето решение новината да бъде съобщена преди това.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСЖ обърна Макаби Хайфа с попадения на головото си трио
ПСЖ обърна Макаби Хайфа с попадения на головото си трио
Весела Лечева приветства участниците на Световното първенство по художествена гимнастика в София
Весела Лечева приветства участниците на Световното първенство по художествена гимнастика в София