НОВИНИ

От ГЕРБ недоумяват защо се бърза с оставката на кабинета

Толкова сме близо до изборите, колкото бяхме и преди 9 месеца, заяви Росен Желязков

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:48, 06.03.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Росен Желязков
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От ГЕРБ изразиха недоумение защо се е избързало с гласуването на оставката на правителството. Това се случи в отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на кандидата за премиер според ротационното споразумение - Мария Габриел. Борисов и Габриел са на конгреса на ЕНП в Букурещ, който се провежда днес и утре.

След оставката на кабинета "Денков" България е толкова близо до изборите, колкото беше и преди 1 месец, и преди 9 месеца. Това коментира председателят на парламента Росен Желязков.

"Тази оставка беше прогнозируема. Вчера беше националната конференция на ГЕРБ и това беше новината. Подаването на оставката имаше единствена цел и тя беше да затапи тази новина. Минути след депозиране на оставката беше направено и предложението да е първа точка, което показва несигурност и липса на доверие. Искаха да видят и какво ще е поведението в зала. Какво следва от това бързане? Първото нещо, което следва, е откриването на конституционната процедура с консултации и връчването на мандати, което може да започне още утре. Вчера се искаше оттегляне предложението да се гледа днес, за да се гледа в петък. И днес аргумента, че не са знаели, че лидерът на ГЕРБ заедно с кандидата за премиер е в Букурещ, изглежда наивно и бих казал - повърхностно. Таймингът го задава президента. Толкова сме близо до изборите колкото бяхме преди месец, и преди 9 месеца", заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков, ПГ на ГЕРБ-СДС.

Теменужка Петкова попита дали с бързото гласуване на оставката, ПП-ДБ не тласка България към избори.

"Нашият лидер е на конгрес на ЕНП, заедно с Мария Габриел. Това прибързано действие буди подозрения. Не е ясно каква е целта - дали липсата на Борисов и Габриел, или може би те искат да тласнат държавата към избори? Не разбирам защо беше това бързане", заяви Теменужка Петкова от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се президентът да насрочи консултации за ново правителство
Очаква се президентът да насрочи консултации за ново правителство
Представиха новата електронна система за проверка на бордните карти на летище София
Представиха новата електронна система за проверка на бордните карти на летище София