НОВИНИ

От нашите пратеници: Окончателните списъци с членовете на СИК още не са изпратени в Испания

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:32, 09.07.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Трескава подготовка и пълна готовност за машинния вот в Испания установиха специалните пратеници на БНТ в Мадрид. Все още обаче, от ЦИК не са изпратени окончателните списъци с имената на членовете на секционните комисии и не са коригирани редица технически грешки за секциите, разкрити в страната.

20 000 са нашите сънародници, които са гласували в Испания на предишния вот. За този в неделя секционните комисии ще бъдат с 24% повече, а все още окончателните списъци с членовете не са изпратени от ЦИК.

Вече се обаждат хора, които казват, че ако това не се случи до утре сутрин, ще се откажат от участие в секционните комисии, което би създало сериозен проблем, защото в сезон на отпуска набирането им и без друго е било много трудно.

Вече близо 10 дни Борислав Мартинов очаква ЦИК да изпрати протокол с решение за промяна на името му от неправилно записаното Борис на реалното му име Борислав. Миналата година той е бил член на секционна комисия, а сега е определен за председател на една от комисиите в посолството.

Все още няма и решение на ЦИК дали декларациите за гласуване ще могат да бъдат предварително попълнени или ще трябва това да става на място.

Очакваме това решение възможно най-бързо, защото то ще е от решаващо значение за провеждане на вота в изборния ден, каза Алексей Андреев, посланик в Мадрид.

41 градуса се очаква да бъде температурата в неделя в Мадрид и чакането на дълги опашки заради попълване на място ще създаде напрежение.

Иначе, в Испания всички 58 машини за общо 31 секции са налице и вече пътуват към отделните секции в страната, чиито общо брой е 67.

Екипът на БНТ засне натоварването на машините за Малага и Марбея. Утре в 16.00 ч. ще бъдат разпломбирани и отворени всички машини за вота в неделя в цяла Испания.

Въпросителните бяха много. Основният момент беше кои ще са техниците на територията на Испания, които ще могат да оказват техническо съдействие в процеса на изборния ден, обясни още посланикът.

Фирмата, ангажирана с доставките на машините, е предоставила списък на специалистите и те са разпратени като контакти до секционните комисии. В случай, че настъпи проблем с някоя от машините, са налични и необходимите бюлетини за гласуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Неясноти преди изборите - кой ще поддържа машините за гласуване в Турция
От нашите пратеници: Неясноти преди изборите - кой ще поддържа машините за гласуване в Турция
Вежди Рашидов с награда от Кралския артистичен кръг в Барселона
Вежди Рашидов с награда от Кралския артистичен кръг в Барселона