НОВИНИ

Падна рекордът при жените в 100-километровата Обиколка на Витоша

bnt avatar logo
от БНТ
13:50, 26.07.2020
Чете се за: 02:14 мин.
Спорт

С впечатляващ рекорд завърши Обиколката на Витоша при бегачите. 37-ото издание събра на старт над 580 скороходци, които потеглиха по трасето точно в полунощ срещу неделя.

Най-много овации заслужи шампионката при жените Мария Николова. Освен че записа шеста победа при десетото си участие, тя прати в историята собствения си скоростен рекорд, като финишира за 9.17:31 ч., повече от 20 минути по-бързо от досегашното си върхово постижение. Наред с това Мария финишира с пето време от всички участници.

„Бях разпределила прецизно силите си, което е много важно в подобно предизвикателство. През нощта имаше гъста мъгла над язовир Студена и на Ярема, допълнително трасето бе влажно и на места доста кално от проливния дъжд. Щастлива съм с рекорда и… продължавам към следващата година и следващото изпитание,“ заяви шампионката след финала.

При мъжете се заформи оспорван двубой между шампиона от 2016 г. Ивайло Атанасов и прочутия рекордьор в планинските бягания Кирил Николов–Дизела. Двамата се движеха рамо до рамо до село Чуйпетлово, но там Дизела получи болки от възпалена стара травма и се отказа. Атанасов продължи без да намалява темпото, за да триумфира на финала с личен рекорд 8.18:20 ч., само на 6 минути от рекорда на трасето. Среброто бе за Стефан Иванов, финиширал 40 минути след шампиона, а бронза заслужи Тодор Георгиев. „Трасето допълнително се усложни от падналия порой, на места в маратонките ми влизаше много кал и това затрудняваше бягането. Малко не стигна за рекорда, но предизвикателството остава…,“ каза след победата си 32-годишният учител по философия Ивайло Атанасов.

Над 100 бяха и тези, които се впуснаха в супер изпитанието „200 км“ - да обиколят Витоша първо с велосипед и след това със скороходците. Супергероят на уикенда се казва Самуил Вълчев, който запази лидерството си от първия ден с велосипеда и накрая спечели златото при дуатлонистите с 16.17:11 ч. (5.08:56 ч. колоездене и 11.08:15 ч. бягане).

Предния ден Александър Алексиев записа трета поредна победа при колоездачите. Резултатът му отново е уникален: 3.56:32, на 48 секунди от собствения му рекорд на трасето от миналото лято, когато стана първият в историята обиколил планината под 4 часа. Александър, известен с прозвището Машината, пое лидерството още след първите метри и не го изпусна до край. На първата третина водеше с близо 5 минути, а по средата на разстоянието – вече с над 10 минути. Втори и трети неизменно бяха неговите съотборници от „Велораптър“ Владислав Гюров и Калин Русев. В крайна сметка Алексиев финишира 21 минути преди Гюров и половин час пред Русев, като средната му скорост бе 25 км в час.

При жените с велосипед Христина Козарева очаквано защити титлата си от миналата година. Състезателката на „Велораптор“ финишира за 5.29:02 ч., далеч от рекорда на Анелия Карагьозян от 2016 г. – 5.12:11 ч. Суперсензация бе второто място на едва 12-годишната Йоана Вълканова от „Олимп“, финиширала на 19 минути след шампионката. Трета е Ивета Костадинова, на 39 минути след победителката, която записа средна скорост 18 км в час.

Събитието, известно още като „Витоша 100“ е част от инициатива „София – европейска столица на спорта, бе пренасрочено тази година от юни за юли и се състоя при строго спазване на здравните изисквания.

На старт застанаха представители на 22 държави, част от тях с цели отбори. Много от заявилите участие от чужбина обаче не можаха да се включат поради наложената карантина в техните държави при завръщането им от България. Общият брой на чужденци надмина 100, сред тях служители на редица посолства у нас.

Проявата отново бе обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците бяха приканени да си носят свои бутилки за вода и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. В зоната на старт/финала организаторите подготвиха сетове, където завършилите релаксираха, а гости и зрители прекараха приятни часове.

Общият награден фонд бе над 10 000 лв.

Преди година ръководството на Природен парк Витоша даде разрешение маршрутът на Обиколката да бъде „осиновен“, което означава, че маркировката и табелките вече ще могат да се поддържат и ползват от всички желаещи целогодишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров загуби от Ришар Гаске
Григор Димитров загуби от Ришар Гаске
Евтимова с два успеха в САЩ
Евтимова с два успеха в САЩ