НОВИНИ

Палестина отзова посланика си в Бахрейн

палестина отзова посланика бахрейн
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:04, 12.09.2020
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Палестина отзова своя посланик от Бахрейн във връзка с решението на Манама да нормализира отношенията с Израел. Според телевизионния канал Al Jazeera палестинският посланик е напуснал столицата на кралството, съобщава РИА Новости.

На 11 септември президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че с посредничеството на САЩ е постигнато споразумение между Бахрейн и Израел за установяване на дипломатически отношения.

На 13 август Тръмп обяви, че Израел и ОАЕ са постигнали споразумение за пълна нормализация на двустранните отношения. Според споразуменията Израел ще спре разширяването на суверенитета си върху еврейските селища на Западния бряг на река Йордан, което е предвидено в американския план за уреждане на палестино-израелския конфликт.

Палестина категорично осъди решението на двете арабски държави да нормализират отношенията с Израел. Почти веднага след съобщението палестинският посланик беше отзован от Абу Даби.

На министерската среща на Лигата на арабските държави на 9 септември Палестина оповести своята версия на резолюцията, осъждаща емиратско-израелското споразумение, но арабските страни, след няколко часа дискусия, не стигнаха до консенсус, главно по въпроса за включването на параграф, осъждащ оттеглянето на ОАЕ от Арабската мирна инициатива в проекторезолюцията 2002 г., която предвижда нормализиране на отношенията между арабските страни и Израел, но едва след оттеглянето на еврейската държава от окупираните от нея територии през 1967 г. и признаването й на държавата Палестина на Западния бряг и ивицата Газа със столица в Източен Йерусалим. Според наличната информация, против са Египет, Йордания, Мароко, Судан, както и ОАЕ, Саудитска Арабия, Катар, Бахрейн, Кувейт и Оман. В резултат на това резолюцията не беше приета.

В момента Египет и Йордания имат мирен договор с Израел. Според властите на ОАЕ тяхното споразумение с Израел не само няма да подкопае палестинския проблем, но дори може да допринесе за неговото решение.

Очаква се мирните споразумения на Израел с ОАЕ и Бахрейн да бъдат подписани на 15 септември в Белия дом.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Номадландия" спечели Златния лъв на фестивала във Венеция
"Номадландия" спечели Златния лъв на фестивала във Венеция
Инцидент на АМ "Тракия" - водач на автобус почина, докато шофира
Инцидент на АМ "Тракия" - водач на автобус почина, докато шофира