НОВИНИ

Парламентарни избори 2021: Двойно повече заявления за гласуване в Белгия спрямо 2017 г.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:49, 10.03.2021
Чете се за: 03:47 мин.
Политика
Слушай новината

Без значение обаче колко са желаещите, когато една държава е извън ЕС, на територията ѝ могат да бъдат открити най-много до 35 избирателни секции.

В ЕС обаче няма такова ограничение. Колко избирателни секции могат да бъдат открити в Белгия и Люксембург, при положение, че и там предварителните заявки за гласуване са два пъти повече спрямо предишните парламентарни избори.

В посолството на България в Брюксел се готвят да открият две избирателни
секции. Посланик Пламен Бончев обяснява, че ще бъдат взети всички мерки
за нормалното протичане на изборите в условия на COVID-19.

Властите в Белгия и Люксембург са посочили конкретни изисквания, свързани със здравния протокол в двете държави. Задължително е носенето на маски и спазването на социална дистанция.

Освен в посолството, две секции ще има и в постоянното представителство на България към Европейския съюз. Но тази година ще бъдат открити повече секции извън дипломатическите представителства, защото подадените заявление за гласуване в Белгия и Люксембург са два пъти повече в сравнение с парламентарните избори през 2017 г.

Подадени са 1729 заявления при 885 за предишните избори. Това означава, че е възможно да бъдат открити 13 секции.

"Има основание да бъдат създадени за първи път две секции в Антверпен, две секции в Гент и две в Люксембург. По една секция ще има в Льовен, в Брюксел - Етербек ще има отделна секция извън дипломатическите представителства, ако, разбира се, ЦИК вземе такова решение. За първи първи път ще имаме избирателна секция и в Хаселт, провинция Лимбург в източната част на Фландрия. До сега там не е имало секция", каза посланикът на България в Белгия и Люксембург Пламен Бончев.

Според посланик Бончев, съдейки по подадените заявления, Ковид ситуацията и съвпадението на изборите с католическия Великден не са се отразили на желанието за гласуване. Посолството заедно с българските сдружения в Белгия и Люксембург вече е осигурило и доброволци за секционните избирателни комисии.

Отскоро българското посолство в Брюксел има своя Фейсбук страница. Според посланик Бончев това е една от причините за по-добрата информираност на българите. в Белгия и Люксембург и повечето подадени заявления тази година.

"Една от причините за това е, че успяхме да проведем една много добра
информационна кампания, съвместно с организациите на българите в Белгия и Люксембург, местни граждански инициативи и доброволци. Ние сме много благодарни за отличното сътрудничество и взаимодействие, което поддържаме с тях. Мисля, че това е един от сериозните фактори - при добра информираност на потенциалните избиратели да имат и по-силна нагласа да подадат заявление и съответно да се явят на изборите", каза посланикът на България в Белгия и Люксембург Пламен Бончев.

По неофициални данни в Белгия и Люксембург вече живеят над 60 000 българи. Окончателното решение за създаването на секциите в чужбина ще бъде взето от ЦИК на 13 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория пред БНТ часове преди да представи песента си за "Евровизия"
Виктория пред БНТ часове преди да представи песента си за "Евровизия"
Рекорд при българите в чужбина, които искат да гласуват на тези избори
Рекорд при българите в чужбина, които искат да гласуват на тези избори