НОВИНИ

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за администрацията

Николай Минков
от Николай Минков
10:03, 05.10.2023
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
парламентът прие първо четене промени закона администрацията
Снимка: БТА
Слушай новината

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за администрацията.

Чрез него ще се уреждат кой може да замества вицепремиера, на когото министър-председателят е възложил да изпълнява неговите функции при отсъствие от страната или ползване на отпуск, а той по обективни причини не може да изпълнява дадените му правомощия. Предлага се при подобен случай по своя преценка премиерът с писмена заповед да определя министър от кабинета.

При дебатите опозиция и мнозинство влязоха в остър сблъсък, за това има ли скрито управление на държавата и кой стои зад него.

Парламентът гледа промените за либерализиране на пазара на ток

"Ние ще внесем предложения между първо и второ четене в този законопроект. И не съм съгласен, че Асен Василев е скритият премиер. Всъщност скритият премиер е Делян Пеевски, Василев му е вицепремиер, а академик Денков му е секретарка. Видяхме как Пеевски му диктува, а той отговаря нещо като "миг", "миг". И "Възраждане" се включиха в тона на ИТН", заяви Тошко Йорданов - ИТН.

"Осъзнавате ли колко сте жалки и предлагате законопроект, в който искате някой друг да изпълнява длъжността премиер. Потъпкахте Конституцията. Няма нищо лошо пак да потъпчете Конституцията от човек, който е депутат и да изпълнява длъжността и на премиер. Можете да посочите персонално, с тире и да запишете Делян Пеевски, защото той ви е премиерът, той ви ръководи, защо се срамувате да го кажете. Той ви е пътеводната светлина", обясни Цончо Ганев от "Възраждане".

"Нека ви припомня, Христо Иванов, който е с гръб към трибуната в момента, както обикновено, провеждаше кампания "Нито глас за Пеевски" на последните избори, а Пеевски го размаза по три в областта, в която беше. Гледах и Тошко Йорданов как се подсмихва на Борисов. Да знаете, че ИТН и те са обслужващ персонал на Борисов и Пеевски. Те кълбета ще правят тук само и само да са над 4% бариера. Те също са предатели", каза Радостин Василев.

След бурни спорове парламентът одобри исканията на протестиращите (Обзор)

В дебата се намесиха и от ПП-ДБ, но с упрек към председателя на парламента Росен Желязков, че допуска изказвания, които не са по обсъжданата точка.

"Какво общо има това с дебата на Народното събрание. В последните си работни дни трябва да приемаме критично важни Закона за икономиката и ПВУ. Бизнесът очаква средства, а икономиката има нужда от ПВУ. Със сигурност няма нужда този парламент да губи време и да слуша глупости от проруската крайна формация "Възраждане". Г-н председател, нито веднъж не ги прекъснахте и не се намесихме. Явно има друг мотив да не го правите и да не взимате отношение и това е притеснително. Не можете да оставите "Възраждане" да говорят за протести, хората, които с платени автобуси и сандвичи водят едва по 50 души пред парламента и които се надяваха да се прикачат към земеделци и енергетици. Разбирам, че ги боли. Революцията се отлага и това дразни "Възраждане". Те нямало да позволят това правителство да се случи - каква мощ. Те ги вадят големи изказвания, а действията им са мекички. Те много говорят, а накрая става обратното. Моля ви, влезте си в ролята си и пазете Народното събрание от тази войнстваща посредственост”, обяви Явор Божанков от ПП-ДБ.

"Общото с дебата, г-н Божанков, е точно толкова, колкото и вашето изказване, а другото общо, е, че сме в предизборна кампания. А аз поне два пъти съм напомнял за връщане към предмета на дебата”, уточни Росен Желязков, председател на Народното събрание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: ГЕРБ няма да е партията, която ще свали това правителство
Борисов: ГЕРБ няма да е партията, която ще свали това правителство
Стефано Пиоли: Мачът с ПСЖ ще бъде много важен
Стефано Пиоли: Мачът с ПСЖ ще бъде много важен