Първите проекти по мерките от Програмата за морско дело вече са в процес на оценка

от БНТ
17:10, 27.06.2020
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
първите проекти мерките програмата морско дело вече процес оценка

„Първите проекти по трите извънредни мерки от Програмата за морско дело и рибарство - ПМДР (2014-2020 г.) вече са в процес на оценка, въпреки че приемът не е приключил“. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева по повод Международния ден на рибарите и риболова във Варна.

Тя обясни, че обикновено работата на оценителната комисия започва след приключване приема на всички заявления. Новият подход се прилага за първи път, тъй като целта е максимално бързо извършване на плащанията към бенефициентите.

Д-р Василева обяви, че до момента по извънредните мерки за подкрепа на сектор „Рибарство и аквакултури“, са подадени 147 заявления, като крайният срок за подаване на проектни предложения е 3 юли 2020 г.

Общият размер, на финансовата подкрепа за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19, е 17 млн. лева.

Заместник-министърът подчерта, че след откриване на приемите, Управляващият орган е провел онлайн срещи и обучения, които да улеснят потенциалните бенефициенти в процеса на кандидатстване.

“Наблюдаваме активност от страна на рибарите. Надяваме се, че тези средства ще достигнат до най-нуждаещите се, засегнати от кризата”, каза тя.

Д-р Лозана Василева припомни, че България е първата страна от ЕС, която получи нотификация за одобрение на изменението на Програмата, свързано с извънредните мерки за подкрепа на сектора. По думите й, към момента останалите страни-членки взаимстват опит от нас.

По време на събитието тя посети и кораба “Лефер”. Собствениците на обекта имат реализиран проект по мярка 1.7 „Добавена стойност, качество на продуктите и използване на нежелания улов“ от ПМДР 2014 – 2020. Общият размер на инвестицията е на стойност е 393 618 лв., а финансовата помощ от Програмата е 196 809 лв.

В рамките на Международния ден посетителите имаха възможност да разгледат акостиралата флотилия от рибарски кораби, да се срещнат с екипажите им, както и да научат повече за риболова и рибите в Черно море.

Целта на събитието е да провокира интерес към родния морски риболов. Представена бе и фотоизложба, под надслов: „Навътре: Среща отблизо с Черноморския риболов“.

Снимка: БГНЕС

Световният ден на риболова се чества се от 1985 г. по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена през юли 1984 година.

У нас представители на спортния и любителския риболов отбелязват празника с масови посещения на язовирите, реките и черноморското крайбрежие с надеждата, че на днешния ден ще хванат най-добрия улов за годината.

Мероприятията се осъществяват при стриктно спазване на противоепидемичните мерки и необходимата дистанция, пише БГНЕС.

Риболовът е една от най-древните форми на осигуряване на храна, а рибарите твърдят, че няма по-завладяващо усещане от улова.

Развлечение или занимание за почивка сред природата, процесът по улова на риба е толкова увлекателен, че с времето от навик той се превръща в страст, която е присъща както на мъжете, така и на жените по света.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Георги Тодоров преди Берое: Имаме кадрови проблеми , простих на Костов
Георги Тодоров преди Берое: Имаме кадрови проблеми , простих на Костов
Журналист от БНР е заразен с коронавирус
Журналист от БНР е заразен с коронавирус