НОВИНИ

"Питай експерта": Липсва маркировка по основни туристически пътеки в Рила

bnt avatar logo
от БНТ
10:05, 11.09.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Все повече акции за изгубени туристи на територията на Рила, отчитат от Планинската спасителна служба в Благоевград в края на летния сезон. Сред основните причини са лошата туристическа маркировка по пътеките към най-предпочитаните за преходи места.

"Има сериозен проблем с маркировката, в този район тук между хижа "Македония" и "Предел". През зимата, когато е мъгла и лошо време, ако човек няма навигация, само с карта и компас няма как да се ориентира", заяви Георги Ботев – ПСС, отряд Благоевград.

През последната една седмица от ПСС в Благоевград са реагирали на няколко сигнала за изгубени туристи. Половината от тях споделят, че не са могли да се ориентират.

"По-рано хижарите бяха хижари и те опресняваха маркировката в района си, като съответна от едната хижа до другата имаха за гранична. Второ – навремето правеха ученически и студентски бригади за маркиране, тя трябва да се подновява", смята Маргарита – турист.

"Има участъци, в които при мъгла или при по-тежки метеорологични условия е по-трудно или ако си неопитен турист, съответно е малко по-сложно за ориентация, но да, би могло да бъде малко по-обгрижено", Боряна Нешева – турист от Тетевен.

От Национален парк "Рила", които носят отговорност за обновяването на маркировката по основните пътеки за туристи, казаха за БНТ, че са запознати с проблема и работят по неговото отстраняване. От там добавиха още, че много често, обновена по места от тях маркировка, се премахва умишлено от недобросъвестни туристи.

Автор: Али Мисанков

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На всеки 4 дни българска фирма става жертва на сменена банкова сметка
На всеки 4 дни българска фирма става жертва на сменена банкова сметка
Рубиалес се оттегли от президентския пост на Испанската футболна федерация
Рубиалес се оттегли от президентския пост на Испанската футболна федерация