НОВИНИ

Пламен Димитров: Необходима е актуализация на бюджета

bnt avatar logo
от БНТ
19:48, 10.05.2021
Чете се за: 01:42 мин.
Бизнес
Слушай новината

Трябва да се направи актуализация на бюджета. Не са предвидени около 1 млрд. и 900 млн. лева по три основни пера в бюджета, който се изпълнява в момента. Това заяви в "Още от деня" президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Димитров изясни, че рисковите сфери на бюджета са три.

"На първо място мерките за подкрепа на семействата и запазване на заетостта - мярката 60 на 40, 80 на 20, "Запази ме", 24 лв. и всички останали. На месечна основа това са около 120 млн. лева за 7 месеца. Втората област, която не е предвидена в бюджета, е 1000 лв. на медиците. И на трето място, не по важност, са прословутите 50 лв. за пенсионерите", изброи той.

По тези пера бюджетът няма предвидени средства и ще трябва да се правят разходи.

Президентът на КНСБ сподели, че от правна гледна ще се намери изход от тази ситуация, но от гледната точка на живота, хората и домакинствата, няма как тези разходи да бъдат преустановени. Според него тези мерки ще продължат да бъдат плащани.

"На 1 юли ще се либерилизира пазарът на ел. енергията на едро. Свързването на пазара с Гърция, всички казват, че на първо време може би ще доведе до ръст на цените на ел. енергията за фирмите. Това е въпрос, който трябва да се постави. Не сме застраховани от подобни флуктуации нагоре в първите месеци от либерализацията", предупреди Димитров.

Вижте цялото интервю с президента на КНСБ във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой ще е служебен премиер?
Кой ще е служебен премиер?
Заловиха бежанци, скрити между стока в ТИР
Заловиха бежанци, скрити между стока в ТИР