НОВИНИ

Планират създаването на Регионално командване на силите за спецоперации на НАТО в България и Румъния

Николай Минков
от Николай Минков
20:27, 28.06.2023
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

Планира се създаването на регионално командване на Силите за специални операции на НАТО в България и Румъния. Това потвърди министърът на отбраната Тодор Тагарев, който заедно с премиера проследи в Црънча учението на специалните сили на НАТО.

В него се включиха над 200 командоси от Съединените щати, Румъния и България. Командирът на специалните сили на НАТО Антонио Флечър заяви, че очаква увеличаване на спецсилите с морска група. Също така България планира изграждане на многонационална дивизия у нас.

"Когато говорим за групиране се обсъжда не само България и Румъния по отношение на регионалното командване на специалните сили, обсъждаме многонационална дивизия и щаб на многонационална дивизия в България, което е ярък ангажимент и демонстрация на Република България към колективната и национална сигурност", заяви адмирал Емил Ефтимов - началник на отбраната.

"България е изправена пред същите опасности, пред които и НАТО. Очаквам с нетърпение да изградите и морски компонент на специалните сили за тактически операции", коментира ген.-лейтенант Антонио Флетчър - командир на Командването на Специалните операции на НАТО.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският отбор по фехтовка завърши на 11-о място на сабя на Европейските игри в Краков
Българският отбор по фехтовка завърши на 11-о място на сабя на Европейските игри в Краков
ЕК предпочита Илиана Иванова за български еврокомисар
ЕК предпочита Илиана Иванова за български еврокомисар