НОВИНИ

Планове за подсилване на източния фланг обсъждат министрите от НАТО

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:12, 15.06.2022 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

НАТО обмисля допълнително подсилване на източния си фланг заради войната в Украйна и заплахата от Русия. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в началото на двудневната среща на министрите на отбраната от Пакта, която започна в Брюксел.

Министрите ще обсъдят допълнително подсилване на бойните групи на изток, както и повече техника и снаряжение според нуждите на всяка една държава.

Лидерите на страните от НАТО ще одобрят на срещата си на върха в Мадрид в края на този месец всеобхватен пакет за дългосрочна помощ за Украйна, за да може страната да премине от съветското съм модерно натовско оборудване.

Съюзниците са решени да продължат да предоставят военното оборудване, от което Украйна се нуждае, за да надделее в конфликта, включително тежко въоръжение и системи с голям обсег на действие. Ще обсъждаме как да засилим практическата помощ и за други партньори в риск, включително Босна и Херцеговина и Грузия. Съюзниците и партньорите вече осигуряват на Украйна милиарди долари за военно оборудване, както и икономическа и хуманитарна помощ, заяви Йенс Столтенберг.

Българската делегация се ръководи от министъра на отбраната Драгомир Заков. В своето изказване той подчерта, че ангажиментът за подпомагане на Украйна следва да продължи.

„Нашата помощ – във всичките ѝ форми, има възможността да повиши капацитета на украинските въоръжени сили и да смекчи страданието на украинския народ“, посочи той.

Министър Заков изтъкна и необходимостта от повишаване на политическата и практическата подкрепа за Грузия и другите партньори в риск.

„Българското правителство напълно подкрепя историческото решение на Финландия и Швеция да подадат молба за членство в НАТО“, заяви министър Заков и изрази увереност, че приемането им в Алианса ще допринесе за повишаване на сигурността както на двете държави, така и на Европа и в евроатлантическото пространство.

Сътрудничеството между НАТО и ЕС е приоритетно за нашата страна, посочи в изказването си министър Заков и изрази очакване за скорошно подписване на новата съвместна декларация между двете организации.

Непосредствено преди заседанието на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО се проведе среща на Контактната група за Украйна. Тя беше създадена на 26 април 2022 г. по време на домакинстваната от САЩ конференция по сигурността в Рамщайн, Германия. Участниците обсъдиха подкрепата за Украйна, както и необходимостта да продължи оказването на помощ в дългосрочен план за подпомагане на защитата на териториалната цялост на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Лудогорец заявиха амбициите си за спечелването на 12-а поредна титла
От Лудогорец заявиха амбициите си за спечелването на 12-а поредна титла
Филип Филипов: ЦСКА ще отстрани съперника си в ЛК с класа и добра подготовка
Филип Филипов: ЦСКА ще отстрани съперника си в ЛК с класа и добра подготовка