НОВИНИ

Пловдивски университети предоставят общежития за бежанците от Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
07:24, 06.03.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Университети в Пловдив отвориха общежитията си за семействата на украински студенти, които искат да дойдат в България. Студентите бяха освободени и от семестриални такси.

30 са местата за роднини на украинци в общежитията на Университета по хранителни технологии. От семейството на Олена обаче не може да дойда никой - баща ѝ и брат ѝ са мобилизирани, а майка ѝ не би тръгнала без тях.

"Аз много бих искала моите родители да дойдат тук, но за съжаление аз живея в Запорожка област и сега за нас е затворено преминаването между градовете, не говоря за граници, това е много опасно. Ние живеем на 50 км от Бердянск и 100 км от Милитопул, където сега много лоши стават нещата", коментира Олена Дущек, студент в Университета по хранителни технологии.

Към Пловдив не могат да тръгнат и студентите, които са били в Украйна, когато е обявена мобилизацията. Други са пътували по няколко денонощия, за да избягат от ужаса на войната.

"Имат желание с родителите да дойдат в България, но на този етап това е невъзможно, защото са в райони, в които се водят военни действия и в които е много трудно изобщо да се излиза, дори навън на улицата. Със страх следим събитията, защото не знам какво ще се случи утре и най-вече много се страхувам за студентите ми, които са там, те се страхуват за своите роднини", заяви доц. Петя Несторова от УХТ-Пловдив.

Във всички висши училища в града са предвидени облекчения за студентите от Украйна. В Медицинския университет ги освобождават от такси за общежития и са готови да организират благотворителни инициативи.

"Ръководството е предвидило срещи с тях, за да разберем какви са действително техните нужди и как нашата помощ да бъде ефективна", заяви проф. д-р Ани Белчева Медицински университет-Пловдив.

Без такси ще бъдат настанени и украинските студенти в Пловдивския университет. Там те са 142. Пазят се места и за четири момчета от Аграрния университет, които в този момент нямат възможност да учат дори онлайн заради военния конфликт. В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство отпускат финансова помощ на шестима свои студенти от Украйна и имат готовност да ги настанят в общежитие, за да намалят разходите им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1388 са новите случаи на коронавирус
1388 са новите случаи на коронавирус
Във Видин посрещнаха 2 автобуса с бежанци от Украйна
Във Видин посрещнаха 2 автобуса с бежанци от Украйна