НОВИНИ

По пътя към ЕС: Какви са шансовете за стартиране на преговорите с РСМ до края на годината?

Александър Марков
от Александър Марков
20:16, 05.07.2021
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Слушай новината

Добросъседството е един от пътищата за приобщаване на страните от Западните Балкани към ЕС - това е позицията на премиера Стефан Янев на Срещата на върха на Берлинския процес. Междувременно от Европейската комисия призоваха Скопие да започне преговори до края на годината.

Според външния ни министър Светлан Стоев Скопие трябва да убеди не само европейските партньори, но и София, че има желание за решаване на проблемите, които съществуват в момента. Какви са шансовете за стартиране на преговорите с Република Северна Македония по време на Словенското председателство до края на годината?

Двамата стари приятели - Зоран Заев и бившият гръцки премиер Алексис Ципрас, които подписаха Преспанското споразумение през 2018 г., отправиха поредния силен призив Скопие да започне преговори с ЕС на "Преспанския форум" в Охрид.

"България трябва да изпрати посланието, че можем да изградим бъдещето на европейските Балкани заедно, а не един срещу друг", каза Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция (2015-2019 г.).

И без България да оспорва съвременните реалности, премиерът Заев очертава червени линии у дома, бранейки се от опозицията.

"Во Бугария не разговаряфме за македонскиот язик и за македонскиот идентитет", заяви Зоран Заев, министър-председател на Република Северна Македония.

Споразумението, след което Македония се преименува в Република Северна Македония, стана факт след Договора с България от 2017 г. Гърция е категорична, че югозападната ни съседка трябва да реши всички спорове със съседите си.

"Бих искал тази страна да стане член на ЕС, но тя трябва да уважава съседите си и споразуменията, които е подписала", отбеляза Костас Власис, зам.-министър на външните работи на Гърция.

Именно от Охрид Америка също призова за начало на преговори със Скопие.

"Настоящата блокада пред евроинтеграцията на Скопие вреди на доверието в ЕС и изпраща погрешен сигнал към Западните Балкани, че ЕС напуска региона", посочи Филип Рийкър, помощник държавен секретар по европейските и евразийски въпроси на САЩ.

Експерти очакват Словенското председателство на Съвета на ЕС да продължи усилията на португалското.

"Комисията е напълно ангажирана с това, да отбележим напредък в процеса на разширяване, отваряйки преговорния процес с Албания и Република Северна Македония", каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

"Македонската и българската страна ще трябва да се приближат в своите позиции. И тук има няколко конкретни стъпки, които Заев и Янев уточниха. В момента се очаква от македонската страна да изпълни първите две от тези пет набелязани от двамата премиери мерки", обясни Весела Чернева, Европейски съвет за външни отношения.

Сред условията са: Скопие да уведоми ООН, че името на страната се отнася до политическия субект и да снеме малцинствените си претенции. И гаранции, които да залегнат в Преговорната рамка за изпълнение на Договора за добросъседство от 2017 г.

"Трябва да има показани или доказани действия от страна на РСМ, за да бъдат убедени европейските партньори, но и включително държавата членка България, че те имат желание и по двустранна линия да решават проблемите", изтъкна Светлан Стоев, служебен министър на външните работи.

Позицията ни е одобрена от Парламента през 2019 г.

Промяна в българската позиция по евроинтеграцията на Скопие ще изисква корекция в Рамковата ни позиция от 2019 г., приета от Парламента. За целта ще трябва ново Народно събрание. И което е по-важното - обществен консенсус.

А такъв засега няма: 70% от българите, според проучване на "Галъп", са против отстъпки пред Скопие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предимно слънчево ще бъде в следващите дни
Предимно слънчево ще бъде в следващите дни
МВР и прокуратурата с взаимни обвинения заради купуване на гласове
МВР и прокуратурата с взаимни обвинения заради купуване на гласове