НОВИНИ

По пътя към световното първенство, част 2

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
12:56, 12.09.2024
Чете се за: 06:40 мин.
Спорт
България - Северна Ирландия футбол Кирил Десподов
Снимка: Startphoto.bg
Слушай новината

Поговорихме доста какво би ни осигурила първата позиция в Лигата на нациите, ако успеем да изпреварим в крайното подреждане Беларус, Северна Ирландия и Люксембург. Звучи като един необятен лабиринт от възможности, чийто изход и желан бараж за участие на световното първенство изглежда трудно откриваем, но знае ли човек – всичко може да се случи, особено ако успеем да постигнем колкото се може повече победи до края на календарната година.

Именно малко преди края на 2024 ще се проведе и жребият за квалификациите на световното първенство за зона Европа. На 11 декември по предварителна програма, макар все още да няма нищо официално, ще разберем съперниците си, с които ще трябва да се борим през 2025 по пътя към Мондиала в Съединените Щати, Канада и Мексико. Церемонията би трябвало да е в Цюрих. Но това далеч не е най-важното.

Важното е къде към днешна дата се намира България и какви противници би могъл да срещне националният ни отбор. Имайки предвид че държавите се разпределят по отделните урни в зависимост от резултатите си в последните издания на Лигата на Нациите и квалификациите, изобщо не е учудващо, че за наше нещастие в момента се намираме в крайно незавидната четвърта урна. А това наистина е зле, защото този път отборите във всяка урна са изключително много – по 12. С други думи – 12 отбора в първа урна, 12 във втора, 12 в трета и чак след това пристигаме ние в четвърта урна. Тоест по показатели не сме сред първите 36 футболни страни на Европа. Към момента. Което означава, че ако жребият беше днес, ние щяхме да бъдем в компанията на следните 11 държави в урна 4, с които няма как да се паднем да играем – Люксембург, Казахстан, Азербайджан, Естония, Косово, Литва, Кипър, Беларус, Армения, Фарьорските острови и Латвия.

Припомням, че отборите ще бъдат разделени на 12 групи от по 4 или 5 отбора, като само победителите се класират директно за Мондиала, а подгласниците им ще трябва да играят баражи, ако искат да са сред 48-те участници на първенството. Да предположим, че запазим мястото си в тази урна, което към днешна дата е по-вероятно.

Какво ни очаква – от първа урна водач ще бъде някой измежду Испания, Франция, Белгия, Англия, Нидерландия, Италия, Германия, Португалия, Хърватия, Дания, Швейцария или Австрия, ако няма размествания. Въпросните размествания биха касаели единствено Дания, Швейцария и Австрия, защото мястото в тази урна на „великите сили“ чисто математически вече е обезпечено. Тук може да развиете теорията, че от ФИФА и УЕФА удобно са взели мерки да успеят да разминат всичките отбори и да избегнат нелепата ситуация (от последните световни шампионати), в която Италия и/или Нидерландия не успява да се класира.

Само си представете как звучи – 48 страни играя на Мондиала, но Италия не е сред тях. Та – един от тези отбори би трябвало да бъде водач на нашата група и ако съдбата избере, може да играем два пъти през идната година с европейския и олимпийски първенец Испания, или пък с Франция на Мбапе, или пък с новата Германия на Нагелсман, или пък с Англия, с която си имахме доста скандали и извън терена при последната ни среща.

Ако обаче Фортуна е по-благосклонна, доколкото можем да си позволим изобщо да окачествяваме дадени нации като по-приемливи, може да се окажем с лидер на групата Дания или Австрия. Нататък по веригата също следват както поносими, така и ужасяващи варианти за нас при жребия. От втора урна можем да изтеглим Полша, Турция или Швеция, но можем да играем и срещу Румъния, Гърция или Уелс. В третото ниво дебнат неприятни опоненти като Албания, Грузия или Шотландия, но има състави, които напоследък сме побеждавали или пък не изглеждат чак дотам опасно като Северна Македония, Северна Ирландия или Черна гора. Така веднага можем да импровизираме и да направим една група, в която надали ще имаме повод да се усмихваме и да потриваме ръце – Испания, Швеция и Шотландия от първите три урни надали ще ни зарадва особено много.

На другия полюс би била група, в която сме ние, Австрия, Гърция и Северна Македония. Разбира се, без да побеждаваме и да играем задружно и със стил, както казва Илиан Илиев, няма никакво значение кой ти се е паднал.

По-нагоре в текста казах „към момента“ сме в четвърта урна. Съществува обаче още възможност (около 40% при това), при която ще се изкачим в трета урна в зависимост от резултатите си и ще изпратим Израел на наше място в четвърта урна. Тогава изведнъж на разположение за нас ще бъдат онези 11 държави, за които ви казах, че не можем да се паднем, ако останем в четвърта урна (Косово, Литва, Кипър и т.н), като ще избегнем съперници като Шотландия, Словения, Албания, Грузия и т.н.

Да, просто сметки и данни. Но е важно да знаем и изходните си позиции.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Димитров остава в ареста, заради скандалът с Агенция "Митници", реши съдът
Стефан Димитров остава в ареста, заради скандалът с Агенция "Митници", реши съдът