НОВИНИ

Почина легендата на испанския тенис Маноло Сантана

Маноло Сантана
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:03, 11.12.2021
Чете се за: 01:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Тенис легендата Маноло Сантана, първият шампион на Уимбълдън от Испания, е починал на 83-годишна възраст, обявиха от Мастърса в Мадрид – турнира, на който той бе почетен президент.

„Благодарим ти хиляди пъти за това, което направи за нашата страна и за това, че показа начина за толкова много хора. Винаги си бил пример за подражание, приятел и човек, много близък на всички. Ще ни липсваш“, написа в Туитър Рафаел Надал, единственият друг носител на трофея от Ол Ингланд Клъб от Испания.

„Маноло Сантана спечели четири от Големия шлем на сингъл. Той триумфира на Ролан Гарос през 1961 и 1964, на Ю Ес Оупън на Форест Хилс през 1965 и на Уимбълдън през 1966, носейки фланелката на Реал Мадрид. Неговата любов за клуба го вдъхнови да спечели Уимбълдън през 1966 с екипа на Реал Мадрид, превръщайки се в първия испански тенисист, печелил този турнир от Шлема“, написаха от клуба на сайта си.

Той стана и олимпийски шампион на сингъл и вицешампион на двойки в Мексико Сити през 1968, където тенисът бе включен като демонстративна надпревара. Той бе капитан на Испания за Купа Дейвид между 1980-85, както и между 1995-99.

Президентът на Испания Педро Санчес също скърби за загубата на една „легенда“.

Испанските медии предадоха, че Сантана е страдал от болестта на Паркинсон и живеел в Марбея, на средиземноморското крайбрежие.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служебният кабинет предлага министъра на отбраната за посланик в САЩ
Служебният кабинет предлага министъра на отбраната за посланик в САЩ
Католически свещеник шокира деца с изказване, че няма Дядо Коледа
Католически свещеник шокира деца с изказване, че няма Дядо Коледа