Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Подводната археология в Несебър вече е в списъка на ЮНЕСКО

Айше Сали
от Айше Сали
10:41, 21.09.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
юнеско
Слушай новината

ЮНЕСКО утвърди разширението на територията на обекта световно наследство „Старинен град Несебър“ по време на 45-ата разширена сесия на Комитета по световно наследство, която се провежда в Рияд, столица на Кралство Саудитска Арабия, съобщиха от Министерството на културата.

В новата територия е включена и част от акваторията на Несебър от южната и северната страна на полуострова. Разширението е по предложение на България и е резултат от интензивните изследвания, които Центърът по подводна археология в Созопол провежда от 2017 г. досега. По време на тези изследвания, които се явяват продължение на работата на проф. Любка Огненова от 80-те години на 20 век, са открити части от крепостните стени на древна Месамбрия, които се отнасят към Античността и Средновековието.

снимки: Министерство на културата

В новата територия попада и част от антична улица, както и защитни пристанищни съоръжения. През многовековното си развитие, поради покачването на морското ниво в Черно море и спецификата на геологическия строеж на полуострова, градът губи около една четвърт от територията си. Поради тази причина значителни археологически структури днес се намират под вода.

Вписването на разширената територия на Несебър, в която вече са включени полуостровът и находките под вода, откроява Старинния град сред другите обекти на ЮНЕСКО с уникалното съчетание на културно наследство на суша и под вода. Предложението за разширение на територията на Старинен град Несебър е представено пред ЮНЕСКО от Министерство на културата, Националната комисия за ЮНЕСКО – България, както и експерти от Националния институт за недвижимото културно наследство към МК, с активното съдействие на Постоянното представителство на България в ЮНЕСКО в Париж.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заловиха 12 нелегални мигранти в Харманлийско
Заловиха 12 нелегални мигранти в Харманлийско
Онс Жабер загуби в Гуадалахара, Сакари, Гарсия и Азаренка са на четвъртфинал
Онс Жабер загуби в Гуадалахара, Сакари, Гарсия и Азаренка са на четвъртфинал