НОВИНИ

Полша регистрира ново увеличение на броя на мигрантите по границата с Беларус

полша регистрира ново увеличение броя мигрантите границата беларус
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:50, 23.05.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Полската погранична служба отчита нарастващ брой опити за незаконно преминаване на границата с Беларус през последните седмици, вероятно заради по-топлото време, предаде ДПА, като се позова на говорител на службата.

Само вчера 135 души са се опитали да прекосят източната граница на ЕС. Повечето от тях са били от Бангладеш, Индия, Еритрея и Етиопия. Петима украинци и един молдовец са арестувани като заподозрени трафиканти, съобщи в "Туитър" службата.

"Натискът по границата се увеличава и изглежда дори се контролира от беларуските служби. Това е планирана акция, не е спонтанно действие от страна на мигрантите", заяви заместник-министърът на вътрешните работи и администрацията Мачей Воншик пред полското радио.

Миналата година Полша обезопаси границата си с Беларус, като издигна ограда с височина 5,5 метра и постави система за електронно наблюдение. Дори след издигането на оградата хората се опитват да преминат границата с Полша без разрешение, припомня ДПА.

Ситуацията ескалира в края на лятото и през есента на 2021 г., когато хиляди хора се опитаха да влязат нелегално в ЕС. Европейският съюз обвинява беларуския президент Александър Лукашенко, че организирано докарва мигранти от кризисни региони до външната граница на ЕС, за да окаже натиск върху Запада.

Нахлуването на Русия в Украйна през миналата година, подкрепено от Минск, допълнително увеличи броя на хората, които преминават в Полша, като сега това става през украинската граница.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести и безредици в Кардиф след смъртта на двама младежи
Протести и безредици в Кардиф след смъртта на двама младежи
Арда обърна Ботев Пловдив в последния мач на Бруно Балтазар
Арда обърна Ботев Пловдив в последния мач на Бруно Балтазар