НОВИНИ

Полша удължи граничните проверки за Словакия

Целта е ограничаване на миграцията

Полша - Словакия - граница
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:53, 02.11.2023
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Правителството на Полша ще удължи до 22 ноември граничните проверки, въведени с цел ограничаване на миграцията през съседна Словакия, заяви високопоставен министър, предаде АФП.

"Тези проверки дават резултати. Те също така карат словашките власти да осъзнаят, че трябва да вземат мерки - което и правят", заяви полският заместник-министър на вътрешните работи Мачей Васик пред общественото радио.

Този ход е отговор на неотдавнашното увеличаване на броя на мигрантите и търсещите убежище в Словакия, предимно от Сърбия през Унгария, които се насочват към по-богатите западноевропейски държави.

Австрия, Чешката република и Полша въведоха проверки по границата си със Словакия в началото на октомври, след което ги удължиха до 2 ноември. Официалният вестник на Полша показва, че граничните проверки, които трябваше да изтекат в четвъртък, са удължени до 22 ноември. Чешката република обяви подобно решение в сряда.

В понеделник Словакия съобщи, че досега през тази година е открила повече от 46 000 мигранти без документи по границите си. Същия ден словашкото правителство изпрати стотици полицаи и военнослужещи за укрепване на границата с Унгария.

Министърът на вътрешните работи заяви, че тази еднократна акция е имала за цел да покаже, че "Словакия не е сигурно убежище за мигрантите".

Всички държави, които затягат контрола, са членки на Европейския съюз и на Шенгенската зона с отворени граници. Повторното въвеждане на гранични проверки в Шенгенското пространство е разрешено при изключителни обстоятелства, като преди това трябва да се уведоми Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Христов и Георг Спартански се изправят на балотаж в Плевен
Валентин Христов и Георг Спартански се изправят на балотаж в Плевен
Тодор Попов и Петър Куленски се изправят на балотаж в Пазарджик
Тодор Попов и Петър Куленски се изправят на балотаж в Пазарджик