НОВИНИ

Полша удължи граничните проверки за Словакия

Целта е ограничаване на миграцията

Полша - Словакия - граница
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:53, 02.11.2023
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Правителството на Полша ще удължи до 22 ноември граничните проверки, въведени с цел ограничаване на миграцията през съседна Словакия, заяви високопоставен министър, предаде АФП.

"Тези проверки дават резултати. Те също така карат словашките власти да осъзнаят, че трябва да вземат мерки - което и правят", заяви полският заместник-министър на вътрешните работи Мачей Васик пред общественото радио.

Този ход е отговор на неотдавнашното увеличаване на броя на мигрантите и търсещите убежище в Словакия, предимно от Сърбия през Унгария, които се насочват към по-богатите западноевропейски държави.

Австрия, Чешката република и Полша въведоха проверки по границата си със Словакия в началото на октомври, след което ги удължиха до 2 ноември. Официалният вестник на Полша показва, че граничните проверки, които трябваше да изтекат в четвъртък, са удължени до 22 ноември. Чешката република обяви подобно решение в сряда.

В понеделник Словакия съобщи, че досега през тази година е открила повече от 46 000 мигранти без документи по границите си. Същия ден словашкото правителство изпрати стотици полицаи и военнослужещи за укрепване на границата с Унгария.

Министърът на вътрешните работи заяви, че тази еднократна акция е имала за цел да покаже, че "Словакия не е сигурно убежище за мигрантите".

Всички държави, които затягат контрола, са членки на Европейския съюз и на Шенгенската зона с отворени граници. Повторното въвеждане на гранични проверки в Шенгенското пространство е разрешено при изключителни обстоятелства, като преди това трябва да се уведоми Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Господинов спечели наградата "Перото" за цялостен принос към българския литературен контекст
Георги Господинов спечели наградата "Перото" за цялостен принос към българския литературен контекст
Продължават усилията за успешното транспортиране до България на евакуираните от Газа наши сънародници
Продължават усилията за успешното транспортиране до България на евакуираните от Газа наши сънародници