НОВИНИ

Полският парадокс - президентските избори, които не бяха отменени, но се проведоха

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:36, 10.05.2020
Чете се за: 01:13 мин.
По света

COVID-19 промени много аспекти от живота ни, сред тях и в света на политиката. Пандемията стана причина за отмяна или отлагане на избори в различни точки на света.


Полша, обаче, изпадна в парадоксална ситуация - днес в страната трябваше да избират президент. Вотът не беше официално отменен, но и не се провежда.

Днес поляците трябваше да изберат президент. Но изборната неделя се оказа като всяка друга, защото макар и официално вотът да не беше отменен, преди дни политическите партии решиха той да не се провежда.

Причината секциите да останат затворени - пандемията от COVID-19 и рискът от заразяване. Но зад това изборите да не бъдат официално отменени, стои невъзможността на политическите опоненти да се споразумеят по този въпрос.

В продължение на седмици управляващата дясна партия "Право и справедливост" настояваше вот да има, но коалиционният им партньор "Споразумение" беше против, което постави под въпрос стабилността на кабинета.

Пред официалната отмяна на вота има и конституционна пречка - отлагане на избори може да има, ако в страната има природно бедствие. А според управляващата партия здравната криза не е такава.

В парламента беше приет и спорен закон, позволяващ гласуване само по пощата, но прекалено късно, за да влезе в сила. И така - вот днес нямаше.

Лидерът на партията Ярослав Качински заяви, че единствения възможен ход сега е да се изчака да мине датата 10 май, след което Върховният съд да обяви, че вот не се е състоял. Соченият за сигурен победител - президентът Анджей Дуда приветства решението да не се гласува.

Анджей Дуда, президент на Полша: Това решение, взето от всички партийни лидери, е знак, че политическите партии имат волята да работят заедно. А това означава, че Полша ще може бързо да преодолее както политическата криза, така и последствията от пандемията.

Следващата стъпка е Сеймът да насрочи нова дата за гласуване, този път само по пощата.

Различни по вид избори не се състояха в 53 държави и територии по света, от началото на пандемията. Сред тях първичните избори за президентска номинация в Съединените щати в 15 щата, президентските избори в Сърбия, парламентарни в Северна Македония и референдум за конституционни промени в Русия, който се очакваше да разшири още повече правомощията на президента Путин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Витамин D и значението му за здравето
Витамин D и значението му за здравето
Тити Папазов: Утре Божков ми праща акциите на Левски
Тити Папазов: Утре Божков ми праща акциите на Левски