НОВИНИ

Потвърдиха, че вкаменени отпечатъци от човешки стъпки в Ню Мексико са праисторически

ели изследвания потвърдиха вкаменени отпечатъци човешки стъпки мексико праисторически
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:38, 14.10.2023
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Слушай новината

Хора са ходели из Северна Америка хиляди години по-рано, отколкото се мислеше досега, според нови изследвания, които потвърждават античността на вкаменени отпечатъци от стъпки в Националния парк "Уайт сендс" в Ню Мексико с два допълнителни подхода за датиране, съобщи Ройтерс.

Отпечатъците са датирани на 21 000 до 23 000 години с радиовъглеродна и оптично стимулирана луминесценция, обясняват изследователите. Това означава, че нашият вид Хомо сапиенс вече е бил стъпил в Северна Америка по време на най-негостоприемните условия на последния ледников период. Обширни части от континента - достигащи чак до Илинойс, тогава са били покрити с перманентен лед.

Същите учени датираха отпечатъците и през 2021 г. въз основа на малки растителни семена, останали в седимента заедно с отпечатъците от стъпки преди около 21 000 до 23 000 години. Това беше посрещнато с скептицизъм от страна на някои специалисти, които поставиха под въпрос заключението.

Хомо сапиенс се появява в Африка преди повече от 300 000 години и по-късно се разпространява по целия свят. Учените смятат, че той е навлязъл в Северна Америка от Азия, преминавайки по сухоземен мост, който някога е свързвал Сибир и Аляска. Според предишни археологически данни човекът се е заселил в Северна Америка преди около 16 000 години, обяснява съавторът на изследването Матю Бенет, професор по околна среда и географски науки в университета Борнмът, в Англия.

"Коренните хора са били там по-рано, отколкото се смята, преди голямата ледена бариера в разгара на последния ледников максимум да затвори пътя на юг от Аляска. По какъв път и как са стигнали, все още не е установено. "Уайт сендс" са само една от точките на картата за момента", казва Бенет.

Изследването от 2021 г. определя възрастта на отпечатъците с помощта на радиовъглеродно датиране на семената на често срещано водно растение, намерени до фосилизираните отпечатъци от стъпки. Методът се използва за датиране на материал на възраст до 60 000 години на базата на разпада на изотопа въглерод-14.

Фисилизираните отпечатъци от стъпки - 61 на брой, са намерени на място, което е било бряг на езеро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Уелс - Аржентина, четвъртфинал на световното първенство по ръгби
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Уелс - Аржентина, четвъртфинал на световното първенство по ръгби
Сигнал за бомба във Версайския дворец, извършва се евакуация
Сигнал за бомба във Версайския дворец, извършва се евакуация