НОВИНИ

Пожарите в Канада се разрастват, евакуирани са още два града

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:37, 19.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Пожарите в Канада се разрастват. В провинция Британска Колумбия обявиха извънредно положение, мащабната евакуация в другия най-засегнат регион - Северозападните територии, продължава.

Към момента няма данни за жертви, но материалните щети са огромни. Премиерът Джъстин Трюдо обеща помощ, за да може провинциите да се справят с "ужасяващите загуби" и предупреди, че предстоят "трудни времена".

Евакуацията от Северозападните територии в Канада продължава. За днес за планирани 21 полета, като целта е да бъдат изведени от района на Йелоунайф - столицата на провинцията, около 2 000 души.

Към момента ситуацията в района е под контрол, но пламъците все още застрашават Йелоунайф. Огънят гори на около 15 км от града, като огнищата са и от двете страни на основната магистрала към града. По информация на местните власти - около 19 хиляди, от общо 20 -те хиляди жители на Йелоунайф вече са го напуснали. А онези, които са останали се подготвят за огнената стихия.

Властите възнамеряват да евакуират около 65% от населението на Северозападните територии, което е около 46 хиляди. Премиерът Джъстин Трюдо се срещна с евакуирани хора от Йелоунайф. Те са настанени в Едмънтън, провинция Алберта, на стотици километри на юг, без да знаят кога и дали ще могат да се отново у дома.

"Федералното правителство е в контакт с власите в Британска Колумбия, подкрепяме ги с това, което имат нужда и ще минем заедно през това неимоверно трудно лято заедно. Защото това е, което канадците умеят - в трудни времена, когато бедствието е от едното крайбрежие до другото, да застават един до друг и да се подкрепят!", каза Джъстин Трюдо.

Град Келоуна, който е на около 300 км от Ванкувър и дом на над 150 хиляди души, буквално е в огнен капан. Наредена е евакуация за определени райони, а в други, жителите трябва да са в готовност да напуснат домовете си. В провинцията вече е обявено извънредно положение. Огънят е обхванал огромни територии, ситуацията е непредсказуема, обясняват местните власти. Горските пожари в Канада това лято бележат рекордни мащаби, на територията на страната има над 1 000 активни огнища.

Снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Кендеров ще подсили новака в НБЛ Миньор 2015
Георги Кендеров ще подсили новака в НБЛ Миньор 2015
Нотингам Форест с драматичен успех над Шефилд Юнайтед
Нотингам Форест с драматичен успех над Шефилд Юнайтед