НОВИНИ

Правителството и опозицията на Венецуела преговарят в Мексико

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:30, 04.09.2021
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Правителството и опозицията на Венецуела се върнаха в петък на масата за преговори в Мексико сити, като противниците на президента Николас Мадуро поискаха гаранции за свободни и честни избори в замяна на облекчението на санкциите, предаде Франс прес.

Основният опозиционен съюз обяви тази седмица, че ще прекрати тригодишния бойкот на изборите и ще вземе участие в кметските и губернаторските избори през ноември. Този ход дойде, след като двете страни започнаха миналия месец преговори с посредничеството на Норвегия и домакинството на Мексико в опит да разрешат политическата криза, която бележи 8-годишното управление на Мадуро.

"Нашата цел е да постигнем споразумение, което да разреши конфликта чрез свободни и честни президентски и парламентарни избори, с гаранции", заяви опозиционният лидер Хуан Гуайдо във видео, публикувано в социалните медии. "Всички знаем, че днес няма условия за свободен и честен избирателен процес във Венецуела. Ето защо сме в Мексико. Ние се борим да постигнем тези условия", каза той.

Разговорите са с дневен ред от седем точки, включително облекчаване на санкциите, политическите права и изборните гаранции, но не и с искане за оставка на Мадуро, обвинен от опозицията в измама при преизбирането му през 2018 г.

"Този кръг може да се съсредоточи върху може би най-важното условие за много участници: безпристрастно международно наблюдение, което за някои е основно условие, гарантиращо, че резултатът от изборите ще бъде спазен", каза политическият анализатор Освалдо Рамирес от консултантската фирма ORC Consultores.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Куба започва имунизация на децата от 2 до 18 години със свои ваксини
Куба започва имунизация на децата от 2 до 18 години със свои ваксини
И този уикенд ще работят мобилните ваксинационни пунктове
И този уикенд ще работят мобилните ваксинационни пунктове