НОВИНИ

Правителството разреши на АЕЦ "Козлодуй" да купи части от Русия

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:04, 18.09.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
аец козлодуй отбелязва години пуска първи блок
Снимка: Архив
Слушай новината

Правителството разреши на АЕЦ "Козлодуй" да обяви обществени поръчки и да сключи договор за доставката на стоки и услуги от Русия. Това е записано в решение на Министерския съвет от днес. В него се казва, че ще бъде предоставена дерогация (изключение) съобразно правилата на Европейския съюз.

"Централата ще може да внесе от Русия продукти от желязо и стомана, при изпълнение на договори, изброени също в приложения към днешното решение. Разрешава се също внос на стоки и технологии от Русия и предоставяне на свързана с тях техническа помощ, необходими за изпълнение на изрично изброени в приложения договори", обясняват от пресслужбата на Министерския съвет.

Изключението ще бъде допуснато само до изтичане на възложените договори. Основният мотив за разрешението е, че централата е изградена от руски изпълнители и трябва да бъде гарантирано нейната безопасна експлоатация.

"Тъй като голяма част от системите и оборудването на централата са с руски произход, някои от договорите за доставки на стоки и предоставянето на услуги, свързани с годишните ремонти, надеждната и безопасна експлоатация на блокове 5 и б на АЕЦ „Козлодуй", са сключени или се налага да бъдат сключени с руски изпълнители", пише още в решението.

От правителствената преслужба напомнят, че АЕЦ "Козлодуй" е единствената ядрена мощност в България, която в момента осигурява около една трета от електроенергията у нас. През септември тази година се навършиха и 50 години от офицалното пускане на централата в експлоатация.

Работещи в момента са пети и шести блок от централата, които до 2027 г. и 2029 г. съответно трябва да докажат, че могат да продължават да работят безпроблемно. В противен случай, техните лицензии могат да бъдат отнети с решение на Агенцията за ядрено регулиране. Всяки преглед на лицензиите е свързан с дейности по модернизация и поддръжка на оборудването, за да отговаря то на най-високите стандарти.

България работи и по бъдещото изграждане на 7-и и 8-и блок в централата. За доставки на ядрената част е избрана американската компания "Уестингхаус", а типът реактори е АП 1000. Инженерингът и изграждането на проекта ще бъдат възложени на корейската компания "Хюндай". Очаква се инвестицията да възлезе на между 14 млрд. и 17 млрд. долара.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската комисия призова за частична забрана за пушенето на открито
Европейската комисия призова за частична забрана за пушенето на открито
ВК Марек Дупница беше приет за нов член на Българската федерация по волейбол
ВК Марек Дупница беше приет за нов член на Българската федерация по волейбол