НОВИНИ

"Правна клиника" в помощ на жертвите на домашно насилие

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:10, 29.08.2022
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

"Правна клиника" в помощ на жертвите на домашно насилие. Услугата вече работи и е безплатна. За най-сериозните случаи в София ще бъде разкрит втори кризисен център за настаняване с 10 места. Досега в столицата ни има само един.

Ето и едни от най-тежките случаи в последните години, които показват колко сериозен е проблемът.

През 2018 г. Викторио Александров уби съпругата и детето си, присъдата на Апелативния съд е доживотен затвор, но се чака решението на ВКС.

Миналия ноември Евгения Владимирова беше открита мъртва в куфар край Перник, обвиняеми са съпругът ѝ и баща му.

През месец май тази година Алена Щерк беше убита, обвиняем е бившият ѝ партньор Виктор Спига.

Един от последните случаи на домашно насилие, за съжаление, отново с фатален край, е от Стара Загора преди дни - военен уби съпругата си и се самоуби.

Военен уби приятелката си и се самоуби в Стара Загора

Тя е само една от многото известни и неизвестни жертви на насилие у нас. Вече трета година живее в страх. Изведнъж у съпругa ѝ се отключва агресия - започва насилие под всякаква форма, включително сексуален тормоз.

"Започнах да викам полиция, да се заключвам вкъщи. Той се опита, чупейки прозорци, да влиза вътре. Успях да избягам с полиция. Избягах в друг град. И там ме намираше. Там, в малките улички, ме следеше", споделя потърпевша.

И в момента, докато страхът е неизменна част от живота ѝ, тя води съдебни дела. А това провокира още агресия.

"Аз трябва да съм жива, за да си отгледам детето. Просто искам да живея по-спокойно. Да не се озъртам, да не се чудя дали като се кача в колата си ще мога да стигна, където съм тръгнала", допълва потърпевшата.

Над 100 жени ще получат психологическа и правна помощ с новата услуга.

"Идеята ни е всъщност от момента, в който се свържете със Столичната община или с "Анимус", да могат да бъдат поети нуждаещите се, буквално да бъдат хванати за ръка, да бъдат настанени в кризисния център, където да могат да си стъпят на краката, да работят с тях психолози, след което адвокати да им помогнат, за да защитят живота и здравето си - на себе си и на децата си", заяви Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

"Делата не завършват успешно за жертвите, защото много от тях изпускат срока да си подадат молба за защита от домашно насилие", коментира Зарухи Задикян, адвокат.

Много от делата не завършват успешно заради не дотам правилно написани молби.

"Има увеличаване на жестокостта и начините, по които се извършва насилието", каза още Надежда Стойчева, директор на фондация "Асоциация Анимус".

През 2020 г. близо 3060 жени са се осмелили да потърсят адвокат и да поискат издаване на ограничителна заповед. Броят на онези, които се страхуват да го направят, остава неизвестен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е Абдулах Шерефли - соченият за "мозъка" в схемата с трафика на мигранти у нас?
Кой е Абдулах Шерефли - соченият за "мозъка" в схемата с трафика на мигранти у нас?
Лудогорец надигра Черно море в здрав сблъсък във Варна
Лудогорец надигра Черно море в здрав сблъсък във Варна