НОВИНИ

Преди матурата: Зрелостниците притеснени заради протеста на превозвачите

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:24, 16.05.2022
7926
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

В сряда е първата задължителна матура на зрелостниците - тази по български език и литература. Над 46 000 ученици ще се явят в страната, в столицата те ще са 9000.

От Регионалното управление по образованието в София съветват дванайсетокласниците след като разберат в кое училище ще полагат матура, да проиграят маршрута, за да няма закъснели или объркали училището. Самите ученици казаха, че са притеснени от протеста на превозвачите в този ден.

Тази година за първи път министерството реши началният час на матурите да е 8.30, а не 8.00, което ще помогне за по-спокойната организация на изпита в училищата и за придвижването на учениците.

Последен учебен ден на 12-и "Г" клас, последен час на класа преди официалното изпращане и последна среща с класната Ваня Кусева. Между цветята, балоните и напътствията за живота, госпожа Кусева прочита на учениците си и инструктажа как да се явят на матурата в сряда. Съветва ги да тръгнат по-рано сутринта и да носят два черни химикала. А самите зрелостници казват, че са добре подготвени за матурата, но ги е страх да не закъснеят.

"Както разбрах и градският транспорт няма да работи, аз съм с кола, ако улиците са затворени това ще е много голям проблем", каза Александра.

"Има такава опасност, но аз си карам мотор, така че ще мина", спокоен е Александър.

"Аз още не знам къде ще бъде моята матура, но ще тръгна когато се налага, за да съм сигурен, че ще стигна навреме", заявява Мартин.

Министър Николай Денков вече увери, че е помолил лидерите на превозвачите и кмета на столицата градският транспорт да работи нормално и да не се блокират пътища до 8.30 часа. И след това от 12.00 до 14.30 ч., когато учениците си тръгват.

"И превозвачите са родители, така че ще се съобразят с държавния зрелостен изпит на младежите и девойките в София-град, така че да не се създаде напрежение", убедена е Нели Костова, директор на 32-ро СУ.

Днес или утре зрелостниците ще получат от училищата си служебната си бележка в кое точно училище ще полагат изпита. Новото е, че тя може да е в електронен вариант и да я показват от телефона. И един съвет от началника на РУО-София Ваня Кастрева:

"След като си получат служебните бележки и видят къде са разпределени за ДЗИ, те да пропътуват това разстояние".

В деня на матурата учениците трябва да отидат в училищата около 7.30 ч. сутринта и да са заели местата си в стаите до 8.00 часа. Изпитът започва в 8.30 ч. За да бъдат допуснати, трябва да носят документ за самоличност, служебната бележка и задължително черно пишеща химикалка.

"Това е важно предвид сканирането на изпитните работи. Черният химикал предполага по- голяма разделителна способност, която да гарантира четимостта на попълнения материал", обяснява Кастрева.

В залите зрелостниците трябва да изключат мобилните си устройства и да ги предадат на квесторите. За преписване санкцията е анулиране на матурата. Камери за наблюдение ще има във всички зали. Общо 88 столични училища ще организират матури. Мерки срещу ковид няма да има, но все пак учениците ще са само между 8 и 12 в зала.

Елиана Димитрова/Росен Петрински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мотористи предлагат законови промени за намаляване на катастрофите
Мотористи предлагат законови промени за намаляване на катастрофите
Разкриха нелегална фабрика за цигари край Ботевград (Снимки)
Разкриха нелегална фабрика за цигари край Ботевград (Снимки)