НОВИНИ

Предлагат да се изградят държавни буферни паркинги на граничните пунктове

Николай Минков
от Николай Минков
14:40, 27.09.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
пожари блокираха движението магистралата солун гкпп кулата промахон
Снимка:
Слушай новината

Работна група ще предложи на премиера да се изградят държавни буферни паркинги на контролно-пропускателните пунктове на страната. Това каза пред журналисти служебният министър на финансите Людмила Петкова след днешното заседание на Министерския съвет. По думите на министър Петкова е направен цялостен анализ по отношение разположението на буферните паркинги и собствеността.

"Това, което в момента обсъжда работната група и ние ще излезем с доклад до премиера, е предлагане на краткосрочни и дългосрочни мерки. Държавни буферни паркинги са дългосрочна мярка. Това ще бъде част от цялостната концепция, свързана с изграждането и модернизацията на гранично контролно- пропускателните пунктове и по-конкретно със Системата за управление на трафика и Системата за управление на опашките", обясни финансовият министър.

По отношение на краткосрочните мерки са проведени срещи, ще бъдат направени такива и с представители на съседните държави - с Румъния и Турция, с представители на Агенция "Митници" по отношение на синхронизирани действия, които съответно да намалят времето за престой или за престой на товарните превозни средства.

"Както казах ние разработваме и цялостна стратегия, която е свързана с модернизацията и изграждането и усъвършенстването на ГКП пунктове, като приоритетно ще бъде насочена към границите с държавите, които не са членки на Европейския съюз, т.е. външните граници на ЕС. По отношение на вътрешните граници, знаете, че по принцип служебното правителство е предприело всички мерки за присъединяване към сухопътен Шенген.След присъединяването към него значително ще бъде намален трафика, тъй като няма да съществуват тези проверки, които в момента се извършват както между България и Румъния, така и на границата между България и Гърция", добави Людмила Петкова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на спорта ще подсигури подготовката и участието на българските щангисти на световното първенство в Бахрейн
Министерството на спорта ще подсигури подготовката и участието на българските щангисти на световното първенство в Бахрейн
22-годишният шофьор, убил с микробус двама души в Бургас, е задържан за 72 часа
22-годишният шофьор, убил с микробус двама души в Бургас, е задържан за 72 часа