НОВИНИ

Спасители предупреждават за опасно мъртво вълнение по морето

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:15, 25.07.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Спасители предупреждават за опасно мъртво вълнение по морето, което традиционно излиза в края на юли и началото на август. И въпреки флаговите сигнализации и съветите на спасители, все още има туристи, които не спазват указанията за плажуване.

Валентина Станчева е спасител от пет години. Заради това, че е момиче казва, че повечето туристи я пренебрегват, когато им прави забележка в морето.

Валентина Станчева, спасител - „Доста често ме питат дали наистина съм спасител. Много често се случва, примерно при червен флаг, да влизат с надуваеми дюшеци и всякакви други надуваеми предмети. Аз им свиря съответно, те не ме слушат. Чакат да се обърна само, за да влязат".

Днес спасителите направиха зрелищна демонстрация пред летовниците на Северния плаж в Бургас, за да покажат как трябва да се реагира, ако човек започне да се дави.

Веселин Илиев, старши спасител: В случая, когато се давят група от хора, спасителите са двама на пост, който е на поста спасителят навлича спасителното въже и тръгва да спасява средния, а двамата от двата поста, които идват да помага, спасяват давещите се от двете му страни".

На брега спасителите са обучени да окажат първа долекарска помощ. А на плажа има и оборудван медицински пункт. Летовниците се оказва, че знаят как да реагират при мъртво вълнение.

И въпреки че тази година по ивицата им по-малко спасителни постове, според концесионера плажът е обезпечен.

Симеон Цветков, концесионер на Северния плаж в Бургас: Имаме 12 спасителни поста с по двама спасители, всички от които са добре подготвени и оборудвани.

На спасителите са раздадени и специални маски за дишане уста в уста срещу разпространението на коронавируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция въвежда задължителен тест за COVID-19 при пристигащи със самолет от България
Гърция въвежда задължителен тест за COVID-19 при пристигащи със самолет от България
Състезание с дронове във Варна
Състезание с дронове във Варна