НОВИНИ

Предупреждение за проливни валежи в Югозападна България

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
05:55, 05.07.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Предупреждение за проливни валежи в Югозападна България. Максималните температури ще бъдат между 28 и 36 градуса. Ще бъде предимно слънчево, в сутрешните часове над източните райони с мъгла или ниска облачност.

Около и след обяд над Западна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще има валежи, гръмотевични бури, локални градушки, а температурите ще се понижат. Очакват се локални значителни извалявания. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове ще има мъгла или ниска облачност. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 25 и 29 градуса. Температурата на морската вода е 24 - 26°, по най-северното крайбрежие (около Шабла) по-ниска - около 16°. Вълнението на морето ще бъде 1 - 2 бала.

В планините ще бъде предимно слънчево, но около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури. По-интензивни ще са явленията в масивите от Западна България. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 22°, на 2000 метра около 15°.

В четвъртък в западната половина от страната въздушната маса ще остане неустойчива. Около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, локални гръмотевични бури и градушки, а температурите ще са до 30°.

Над Източна България ще бъде предимно слънчево, в низините след обяд ще бъде горещо с дневни температури, достигащи на места до около 36°. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще бъде слаб, в Дунавската равнина умерен.

В петък и събота краткотрайни валежи и гръмотевици, интензивни в следобедните часове, ще има на места в Източна България и в планинските райони. По-голяма е вероятността за локални значителни количества в Североизточна България. Ще духа предимно умерен запад-северозападен вятър, температурите още малко ще се понижат и в събота ще бъдат между 25 и 30 градуса.

В неделя облачността ще е променлива, по-често до слънчево. След обяд краткотрайни превалявания са възможни в отделни планински райони. В Източна България ще бъде все още ветровито, в останалата част от страната вятърът ще отслабне. Дневните температури ще са около 30°.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК ще представи годишния доклад за върховенството на закона в ЕС
ЕК ще представи годишния доклад за върховенството на закона в ЕС
Мъжкият национален отбор по волейбол под 19 години надви Бразилия в контрола
Мъжкият национален отбор по волейбол под 19 години надви Бразилия в контрола