НОВИНИ

Президентът издаде указ за новото служебно правителство, Весела Лечева е министър на младежта и спорта

Весела Лечева
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:55, 02.02.2023
Чете се за: 02:00 мин.
Спорт
Слушай новината

С указ от днес президентът Румен Радев назначи служебно правителство от 3 февруари с министър-председател Гълъб Донев. Весела Лечева е служебен министър на младежта и спорта.

Весела Лечева е родена на 20 май 1964 г. във Велико Търново. Завършва Националната спортна академия със степен доктор на спортните науки.

Постиженията й в спортната стрелба я поставят сред най-значимите спортисти на България за всички времена – сребърни медали от Олимпийските игри в Сеул (1988 г.) и в Барселона (1992 г.), петкратен световен шампион, осемкратен европейски шампион, четирикратен носител на Световната купа, многократен световен рекордьор. През 2007 г. в Мюнхен е избрана за стрелец на ХХ век. За високите си спортни постижения и принос за развитието на българския спорт Весела Лечева е обявена за почетен гражданин на Велико Търново.

Тя е народен представител в 39-ото, 40-ото, 44-ото и 45-ото Народно събрание. В периода 2005-2009 г. е председател на Държавната агенция за младежта и спорта. Под нейно ръководство институцията става двигател на множество програми, насочени към достъп до спорт на децата в училище, както и за подкрепа и развитие на млади спортни таланти.

На 2 август 2022 година е назначена за служебен министър на младежта и спорта в първото служебно правителство на Гълъб Донев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вежди Рашидов: Дано следващите избори донесат повече сигурност, надежда и единение
Вежди Рашидов: Дано следващите избори донесат повече сигурност, надежда и единение
Какви бяха първите реакции в Народното събрание за кабинета "Донев 2"
Какви бяха първите реакции в Народното събрание за кабинета "Донев 2"