НОВИНИ

Президентът Радев: Не е обсъждана военна помощ за Украйна

Милена Кирова
от Милена Кирова
22:48, 25.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

На срещата на върха на НАТО не е обсъждана военна помощ за Украйна, защото такава може да бъде оказана само на страна членка на НАТО. Това заяви президентът Румен Радев. Той отново повтори, че няма пряка военна заплаха за сигурността на България заради кризата в Украйна.

На срещата на върха на НАТО президентът Румен Радев е защитил солидарната позиция на всички страни: че във време, когато имаме предизвикателства към общата сигурност, всяка страна членка трябва да носи своята отговорност.

"Видно е, че Русия ще спечели войната, но тя много трудно може да спечели мира. С агресия мир не се печели", заяви Румен Радев.

Не е обсъждана военна помощ за Украйна, защото такава може да бъде оказана само на страна членка на НАТО.

"Има искане за хуманитарна помощ към България, а ние в момента, знаете, че оказваме такава хуманитарна помощ към всички наши сънародници в Украйна за тяхната евакуация и както обявих вчера и за всички украинци", допълни Румен Радев.

Президентът отново повтори: няма пряка военна заплаха за сигурността на България към момента.

"Но виждате, че средата за сигурност в Европа се оказа, че може да се промени много бързо. Затова и съответно на източния фланг се засилва системата за сигурност, това вече е в ход, виждате, че има изтребители на съюзническа държава - Испания", каза държавният глава.

Държавите-членки на НАТО са се обединили около тезата, че трябва за се инвестира още повече в изграждането на боеспособности. Във виртуалната среща на върха на НАТО президентът Румен Радев е поставил и друг акцент:

"За солидарни усилия за гарантиране на безопасността на гражданите на Украйна. И най-вече за нашата историческа диаспора", каза Румен Радев.

Санкциите на ЕС не са леки и ефектът от тях ще се усети във времето.

"Трябва да си даваме сметка, че тази криза ще има сериозни отражения върху нашия икономически и социален живот", допълни той.

Важното е, че българският парламент излезе накрая с единна решение за ситуацията в Украйна, каза още президентът Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима български представители ще боксират за златен медал на Купа "Странджа"
Петима български представители ще боксират за златен медал на Купа "Странджа"
Милан с втора поредна грешна стъпка в битката за "Скудето"
Милан с втора поредна грешна стъпка в битката за "Скудето"