Президентът Радев: Важно е укрепването на инвестиционния фонд на "Три морета"

от БНТ
21:20, 02.03.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
президентът радев важно укрепването инвестиционния фонд три морета
Слушай новината

Консолидацията и укрепването на инвестиционния фонд на инициативата „Три морета“ е от съществено значение за постигането на реални и прагматични резултати и за успешното осъществяване на съвместните проекти от регионалната инициатива за сътрудничество. Това заяви президентът Румен Радев по време на видеоконферентен разговор с представители на ръководството на инвестиционния съветник на фонда „Amber Infrastructure Group“ - международен фонд от независими специалисти за управление на инвестициите.

Събитието бе организирано от Българска банка за развитие (ББР) и в него се включиха над 90 участника от водещите работодателски организации и бизнеса в страната.

За укрепването на фонда на „Три морета“ ще допринесе привличането на инвестиции от международни финансови институции и частни компании, заяви още Румен Радев. Според него това ще спомогне и за включването с финансова вноска на все още колебаещите се страни по инициативата.

Ролята на инвестиционния съветник е важна за намиране на работещи и ефективни решения за реализацията на проекти, които да повишат свързаността в региона между Черно, Балтийско и Адриатическо море, заяви държавният глава.

Президентът Радев изтъкна, че перспективата на инициативата „Три морета“ ще се разшири, ако се положат усилия за развитие на свързаността в региона в сферата на науката, образованието, технологиите и иновациите.

В срещата участва и главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски. В края на миналата година ББР се присъедини към инвестиционния фонд на инициативата като акционер клас „А“ с парична вноска от 20 млн. евро.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Саркози е готов да се жалва в Страсбург
Саркози е готов да се жалва в Страсбург
Слънчево време в празничния ден
Слънчево време в празничния ден