НОВИНИ

Инфаркт е най-вероятната причина за смъртта на таксиметровия шофьор в София

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:16, 10.10.2022 (обновена)
7280
Чете се за: 04:55 мин.
Криминално
Слушай новината

Инфаркт е най-вероятната причина за смъртта на 34-годишния таксиметров шофьор, научи "По света и у нас". Разследването, по което е обвиняем 23-годишен младеж, е взето на специален надзор от Върховната касационна прокуратура по предложение на наблюдаващия прокурор. Експертите трябва да установят дали има връзка между инфаркта и сбиването между починалия таксиметров шофьор и младежа.

Колеги на таксиметровия шофьор: Ударен е, докато е седял на седалката и е бил на работното си място

До момента има предварителни заключения, самата експертиза още не е готово и все още не е предоставена на разследващите и прокуратурата.

Сърцето на починалия мъж е било с тегло 800 грама, при нормално тегло до 400 грама. Таксиметровият шофьор е имал и предишен инфаркт. Съдебните медици смятат, че инфарктът е настъпил преди инцидента със сбиването, а високият адреналин е ускорил и влошил процесите.

Иначе нараняванията по таксиметровия шофьор от сбиването са само повърхностни. Охлузвания в областта на рамото, ръката, кокалчетата на пръстите и колената.

Освидетелстван е и 23 годишния младеж, задържан и обвиняем за смъртта на Георги Трайков. Назначена е съдебно-медицинска експертиза, която да каже какви телесни повреди са му нанесени и по какъв най-вероятен начин. С негово съгласие е взет и сравнителен материал за изследване. Според наши източници ще бъдат назначени и ДНК експертизи.

Две версии за побоя в София, според свидетели задържаният не е провокирал сбиването

До момента със сигурност е установено, че таксито управлявано от починалия 34-годишен Христо Трайков се е движило по еднопосочната ул. "Хъшове" в обратна на разрешеното движение посока.

Разпитани са 17 свидетели и от показанията им става ясно, че първоначално между таксиметровия шофьор и обвиняемия 23-годишен младеж е имало само размяна на реплики по повод нарушението на правилата за движение. Има, обаче разминавания в свидетелските твърдения за това кой от двамата пръв нанася удар в началото на сбиването.

"Аз, като главен прокурор и прокуратурата ще направим възможното и невъзможното, за да има справедливост", каза главният прокурор Иван Гешев.

Прокуратурата е възложила на МВР да проверят дали има охранителни камери, както в района на инцидента, така и по маршрутите, по които са се движили автомобилите до засичането им на кръстовището на улиците "Хъшове" и "Рибен буквар".

До момента е установено, че не отговарят на истината твърденията, че с обвиняемия е имало още 7 до 10 човека, които също са участвали в сбиването. От прокуратурата потвърждават твърденията на свидетели, че таксиметровият шофьор е повикал по телефона брат си, който пристигнал заедно с двама мъже и всички заедно започнали да бият 23-годишния младеж.

След убийството на таксиметров шофьор: Какви са исканията за по-добра безопасност в бранша

Инцидентът стана причина главният прокурор да се срещне днес с представители на всички организации от таксиметровия бранш. Те поставиха основните проблеми - от липсата на паник бутон до нерегламентираните превози.

"Говорихме по принципни въпроси с браншовите организации. Те ще ви дадат пълна информация с какво можем да сме си взаимно полезни в рамките на правомощията на прокуратурата", каза Гешев.

Синдикатът на таксиметровите шофьори на среща с главния прокурор

"Ние стигнахме до системните проблеми, които пречат и трябва да се разрешават по законодателен път. В това число за нерегламентираните превози. Информирахме на срещата, че ние от своя страна готвим Закон за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози, в частта на нерегламентираните превози да бъдат ликвидирани по аналог на Закона за хазарта, както бяха ликвидирани незаконните залози", каза Кирил Ризов, почетен председател на Съюз "Такси".

От прокуратурата са поели ангажимент да окажат експертна помощ на таксиметровия бранш, за решаване на проблемите им.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България четвърта в отборното на Европейската купа по фехтовка в Каляри
България четвърта в отборното на Европейската купа по фехтовка в Каляри
Спря тока в района на газовия теч
Спря тока в района на газовия теч