НОВИНИ

Пригожин срещу Путин - какво е известно до момента?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:19, 24.06.2023
9484
Чете се за: 05:45 мин.
По света
Слушай новината

Високо напрежение в Русия - наемническата армия "Вагнер" на Евгений Пригожин превзе щаба на руските войски в Ростов на Дон. Владимир Путин отговори с обръщение към нацията, в което нарече действията на Пригожин "нож в гърба" и "въоръжен метеж", а по-късно нареди на армията да неутрализира организаторите на бунта. Часове по-рано лидерът на частната армия Пригожин призова за отстраняване на военното ръководство на Русия.

Той обяви, че потегля към Москва със своите 25 000 бойци от "Вагнер". Негови бойци се придвижват на север по магистралата М4 и в следобедните часове стигнаха до град Липецк, на около 400 км от Москва.

Кметът Собянин призова жителите на столицата да останат по домовете си. В столицата и други градове са засилени мерките за сигурност.

Танкове и въоръжени бойци на "Вагнер" по улиците на руския град Ростов на Дон, откъдето се координират голяма част от бойните действия в Украйна.

В съботното утро лидерът им Евгений Пригожин обяви, че неговата армия е превзела генералния щаб на южното военно командване. Под контрола им са и други военни обекти, включително летището. Часове по-рано Пригожин съобщи, че негови бойци край Бахмут са обстрелвани в тила от руската армия по нареждане на военния министър Шойгу и началника на армията ген. Суровикин. И се закле да отмъсти. След което нареди на своите 25 000 наемници да се върнат в Русия и да потеглят към Москва.

"Това не е военен преврат, това е поход за справедливост. Нашите действия по никакъв начин не са пречка за армията", заяви Евгений Пригожин, собственик на "Вагнер".

Путин: Действията на Пригожин са "криминална авантюра"

Руският президент Владимир Путин обяви, че това е "въоръжен метеж" и "предателство". Закани се, че замесените ще бъдат сурово наказани и предупреди, че силите за сигурност са получили нареждания как да действат с бойци на "Вагнер".

"Русия днес води една от най-тежките битки за бъдещето си. Бори се срещу агресията на неонацистите и техните господари. Срещу нас на практика е насочена цялата военна, икономическа, информационна машина на Запада. Борим се за живота и сигурността на нашите граждани, за нашия суверенитет и независимост. Това е нож в гърба на нашата страна и нашия народ. Ще защитим нашия народ от всякакви заплахи - в това число и от вътрешни предателства! Онзи, който е подготвил и организирал военния метеж, който вдигна ръка на бойните си другари - предаде Русия и ще отговаря за това", заяви Владимир Путин.

В подкрепа на Путин се обяви чеченският лидер Рамзан Кадиров и изрази готовност да се включи в потушаването на бунта. От Ростов на Дон Пригожин заяви, че той и бойците му са готови да се борят до смърт.

Пригожин в отговор на Путин: Ние не сме предатели, а патриоти

"Президентът дълбоко греши като ни обвинява, че сме предали родината. Ние сме патриоти, бихме се и продължаваме да го правим за родината. Никой няма да се откаже сега по молба на президента, службите за сигурност или някой друг", заяви Евгений Пригожин, собственик на "Вагнер".

На ключови места в руската столица от снощи патрулират военни. Мерките за сигурност около Кремъл са драконовски. Москва опроверга информацията, че президентът е заминал за Санкт Петербург. Затворени са метростанции, отменени са всички планирани събития, достъпът до интернет е ограничен. Нарушителите са заплашени от месец затвор. Според столичния кмет Собянин няма ограничения за влизане и излизане от града, но кадри показват, че са въведени пунктове за проверка.

Военен конвой на "Вагнер" се придвижва от Ростов към Москва по магистралата М4. В района на Воронеж е бил обстрелван от руски боен хеликоптер. В ранния следобед губернаторът на Липецк - на 150 км от столицата потвърди, че бойци на частната армия са влезли в града. Гражданите са призовани да запазят спокойствие и да не напускат домовете си.

В Киев смятат, че следващите 48 часа ще са решаващи за Русия и за изхода от войната.

"Дълго време Русия използваше своята пропаганда, за да замаскира своята слабост и глупостта на своите управляващи. Сега вече има толкова много хаос, че нито една лъжа не може да го скрие. Слабостта на Русия е очевидна", заяви Володимир Зеленски.

Издадена е заповед за ареста на Пригожин. Кремъл обеща пълна амнистия на бойците на "Вагнер", които час по-скоро се предадат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След привличането на Смоленски, Ботев Враца обяви второ лятно попълнение в състава си
След привличането на Смоленски, Ботев Враца обяви второ лятно попълнение в състава си
Какво означава бунтът на Пригожин?
Какво означава бунтът на Пригожин?