НОВИНИ

Продължава да духа силен вятър

bnt avatar logo
от БНТ
21:14, 27.01.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Времето
Слушай новината

Оправдаха се предупрежденията за усложнена обстановка в източната половина от страната. Най-дебела е снежната покривка и до момента в Разград - 27 см, в повечето райони от Централна и Източна България - около 20, на морския бряг - едва до около 3-4 см, но вятърът е много силен - над 140 км/ч в Сливен и от 60 до 90 км/ч по Черноморието.

В близките часове снеговалежите ще отслабват, но ще продължи да духа много силен северозападен вятър и предупреждение за снежни виелици и навявания остава в сила в източната половина от страната, също и по планинските проходи.

През нощта ще остане ветровито, но сняг, вече предимно слаб, ще продължи да вали само в централните части на Дунавската равнина и в Източна България, като очакванията са до сутринта снеговалежите в повечето райони да спрат, най-късно по Черноморското ни крайбрежие. Минималните температури утре ще са между минус 7° и минус 1°, максималните - от 0° до 5°, в София - около нулата.

След временно спиране, след обяд отново ще превалява сняг, но вече само на отделни места, главно в планините. Ще остане ветровито, в повечето райони с умерен северозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от югозапад.

Много ветровито с умерен, временно силен северозападен вятър, ще бъде и в планините. Максималните температурите по високите върхове ще са около минус 16°, минус 17° и има опасност от измръзване.

Висока остава и опасността от лавини извън обработените писти в курортите. След временно разкъсване и намаление на облачността, след обяд отново отделни места ще превалява сняг.

С валежи от сняг ще бъде и на много места в източната половина от Европа утре. Съществено по-топло и с валежи от дъжд, на места интензивни, ще бъде във Франция и Германия. Слънчево ще бъде на Пиринеите, Апенините, както и в южните части от Балканите.

У нас, в петък сутринта ще бъде още по-студено, но през деня ще започне затопляне, което ще продължи и през следващите дни.

През нощта срещу събота и в събота ще има превалявания, под 1500 метра от дъжд, и ще има условия за образуване на поледици. След временно спиране в събота, в неделя отново ще превали дъжд, но температурите ще се повишат с още няколко градуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: От 29 януари в България се влиза само с отрицателен PCR тест
Официално: От 29 януари в България се влиза само с отрицателен PCR тест
Протестиращи се събраха и тази вечер пред Съдебната палата
Протестиращи се събраха и тази вечер пред Съдебната палата