НОВИНИ

Пожарът в Твърдица продължава да се разраства

bnt avatar logo
от БНТ
06:43, 28.07.2021 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Пожарът, който беше подпален от нерегламентрирано сметище и запали боровата гора над град Твърдица, продължава да гори. В борбата с огъня се включи и военен хеликоптер Кугър.

Пламъците са обхванали близо 500 декара иглолистни дървета, сухи треви и храсти. За момента няма опасност за хората и имуществото им.

Пожарът е на три огнища и всички сили са съсредоточени в локализирането им. Местността е труднодостъпна, с много скали и дерета. Най-вероятната причина за пожара е човешка небрежност, тъй като е тръгнал от запалено сметище в източния край на града. Целият масив, който гори, е с площ от 10 000 дка.

Десетки горски и доброволци също помагат за овладяване на стихията. Към момента няма опасност за населеното място. Няма пострадали хора и техника в района на пожара.

Директорът на областната противопожарна служба в Сливен комисар Демирев заяви за "Денят започва", че в следобедните часове пожарът е принизен и в момента е низов. Това е станало благодарение на хеликоптера, който участва в гасенето и заради това, че вятърът малко е затихнал.

През нощта са се правили опити за спиране на разпространението там, където има достъп до хора. Прави се просека, за да се ограничи огнището в северната част на масива.

"На южното огнище, което е най-близо до къщите, има два автомобила като тяхната задача е да не допуснат засягане на къщите и живота", каза комисар Владимир Демирев - началник на РДПБЗН.

Областният управител на Сливен Минчо Афузов каза, че е вкарана много тежка техника от север и от изток.

"Трябва да направят просеки и през тия просеки да влязат хората и да гасят. Министерството на отбраната осигури хеликоптер и жива сила, а Министерството на енергетиката осигури една огромна машина на северното било и се надяваме оттам да спре пожарът", допълни областният управител.

Продължава участието на военнослужещи и техника от Въоръжените сили в борбата с големия горски пожар.

31 военнослужещи с 6 броя техника от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен, от 7.00 ч. тази сутрин,са на терен, за да подкрепят усилията на противопожарните екипи.

Втори ден в борбата с пожара участват Военновъздушните сили (ВВС). В продължение на четири часа вчера, 27 юли, вертолет AS 532 AL Cougar от състава на 24-та вертолетна авиационна база извърши 37 пуска на общо над 70 тона вода. За зареждане на системата за пожарогасене „bambi bucket” с вода беше използван изкуствен водоем микроязовир „Метрокук” в землището на Твърдица.

Рано тази сутрин вертолет от състава на авиобазата излетя отново, за да продължи участието си в борбата с огнената стихия.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селин Али дебютира със солидна подкрепа зад гърба (Снимки)
Селин Али дебютира със солидна подкрепа зад гърба (Снимки)
Любомир Епитропов: Беше тежко, но съм доволен
Любомир Епитропов: Беше тежко, но съм доволен