НОВИНИ

Продължава спешната евакуацията на чужденци от Судан

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:24, 26.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Ракетни удари нарушиха в някои райони на Судан 72-часовото прекратяване на огъня. Специалният пратеник на ООН в африканската държава съобщи, че засега няма признаци воюващите страни да са готови да преговори. Със задълбочаването на кризата в Судан, продължават усилията на чуждите правителства спешно да евакуират гражданите си.

Хиляди са чужденците, които все още се опитват да напуснат Судан. Великобритания започна мащабна операция по извеждането на гражданите си от страната. Около 4000 британци живеят в африканската държава.

В отчаяна надпревара с времето са и хиляди суданци, които се опитват да избягат от страната, докато трае прекратяването на огъня. Пътят от Хартум до Египет е около 1000 км. Бягството продължава над 30 часа. Най-трудно е да се стигне до автогарата на града, обясняват жителите на суданската столица. Трябва да се минат няколко пропускателни пункта:

- Слава богу, по пътя нямаше сражения.

За желаещите да напуснат страната шансовете да се качат на автобус стават все по-минимални. Цената на билетите не спира да скача. Пътят до Египет вече струва между 120 и 400 долара - сума, която надхвърля средната месечна заплата в Судан.

От ООН предупреждават за огромна бежанска вълна към съседните на Судан държави. Хиляди суданци се опитват да стигнат Чад и Южен Судан. В Чад бежанците от Судан вече надхвърлят 10 000.

- Много сме изморени. Много! Избягахме от Судан, защото там е много е опасно. Но сега нямаме нищо. Нямаме никаква храна.

От ООН предупреждават, че ако кризата не бъде овладяна, броят на бежанците от Судан може да надскочи 270 000. Краят на кризата обаче едва ли скоро ще настъпи. Според специалния пратеник на ООН за Судан и двете враждуващи страни са убедени, че могат да постигнат победа.

"И двете враждуващи страни пренебрегват законите. Атакуват в гъсто населени райони, пренебрегвайки цивилното население, болниците, дори превозните средства транспортиращи болни и ранени хора", каза Фолкер Пертес, специален пратеник на ООН за Судан.

Борбата за власт в Судан може да разпали военен конфликт в целия район, предупреди генералният секретар на ООН. Прогнозата на Антониу Гутериш е, че подобна криза би продължила с години и би причинила огромно страдание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
278 са новите случаи на коронавирус у нас, петима пациенти са починали
278 са новите случаи на коронавирус у нас, петима пациенти са починали
Пристига първата група българи, евакуирани от Судан
Пристига първата група българи, евакуирани от Судан