НОВИНИ

Проведоха първа демонстрация за контрол на полетите при дронове, изпълняващи мисии

bnt avatar logo
от БНТ
14:43, 28.03.2023
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
Слушай новината

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов присъства на първата демонстрация за установяване на тестово въздушно пространство за управление на дронове – U-space. Тестовете бяха извършени днес на Летателна площадка „Марица“, Граф Игнатиево, област Пловдив.

Екип от експерти проведоха комплексен експеримент на процедурите на координационния механизъм за въвеждане на U-space и техническите изисквания към системите, осигуряващи услуги във въздушно пространство U-space.

В първата част бе представено действието на автоматизирана система за контрол на полетите на няколко дрона, изпълняващи различни мисии едновременно. Демонстрирано бе прекъсване и промяна на полет на дрон, за да се даде предимство на друг, извършващ дейности по търсене и спасяване. Демонстрирано бе и обследване на критична инфраструктура.

Във втората част бяха представени възможностите на технологиите, които са определени да осигуряват идентификацията на дроновете и на пилотираните въздухоплавателни средства, когато са във въздуха. Тествана бе мрежовата свързаност за предаване на данни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов загуби на старта на турнир в Лил
Димитър Кузманов загуби на старта на турнир в Лил
Над 60 сигнала заради ураганния вятър със сила над 100 км/час в Пловдив
Над 60 сигнала заради ураганния вятър със сила над 100 км/час в Пловдив