НОВИНИ

Пунктът "Рафа" е отворен отново за евакуация на чужденци

Над 100 румънски граждани чакат да преминат в Египет

пунктът рафа отворен отново евакуация чужденци
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:52, 12.11.2023
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Пунктът "Рафа" на границата на Египет с ивицата Газа е отворен отново днес за евакуация на чуждестранни граждани от палестинския анклав. Над 100 румънци очакват да преминат, съобщава телевизия Диджи 24.

Медията посочва, че групата румънци – общо 107 души, чака евакуация от Газа в Египет още от петък. Днес някои румънски граждани вече са преминали на египетска територия, останалите се очаква да го направят в рамките на днешния ден.

Рано днес в Румъния се завърна друга група румънски граждани, евакуирани от Газа по-рано през седмицата. Четиридесет и един румънци кацнаха благополучно в Букурещ, след като вчера военният самолет, изпратен в Кайро да ги вземе, получи повреда и се наложи изпращане на друг самолет, който да докара необходимата част за ремонта, информира Диджи 24.

Румънец от тази група разказа пред телевизията, че в Газа "самолетите не са правели разлика между цивилни и нецивилни, между виновни и невинни". "Бомбардираше се нон-стоп. Смъртта ни заобикаляше отвсякъде. Видях трупове, мъртви деца по улиците", каза евакуираният румънски гражданин пред Диджи 24.

Друг негов сънародник допълни, че положението е било много тежко. "Нямаше електричество, интернет, вода. Трудно беше за оцеляване, особено последните четири дни. Ядяхме сирене с бисквити, нямаше хляб“, разказа той.

Групата от 41 румънски граждани и членове на техните семейства пристигнаха днес в Румъния с полет, осъществен с подкрепата на Министерството на националната отбрана.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пеевски пита Денков какво се е договарял с "Лукойл"
Пеевски пита Денков какво се е договарял с "Лукойл"
Телефонният разговор между Христо Запрянов и Илиян Филипов
Телефонният разговор между Христо Запрянов и Илиян Филипов