НОВИНИ

Путин: Москва и Пхенян се борят заедно срещу американската хегемония

Лидерите на Русия и Северна Корея подписаха договор за стратегическо сътрудничество

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:53, 19.06.2024
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Според руския президент Владимир Путин Москва и Пхенян се борят заедно срещу американската хегемония. В столицата на Северна Корея Путин благодари на домакина си Ким Чен-ун за подкрепата му към Русия във войната с Украйна. Двамата лидери подписаха договор за стратегическо сътрудничество, който предвижда помощ за всяка от страните в случай на агресия срещу нея.

С помпозно посрещане и военни почести започна посещението на Владимир Путин в Пхенян. Церемонията се състоя на площад Ким Ир-сен. Двамата лидери се качиха в открит автомобил, за да преминат през многохилядното множество.

Путин и Ким подписаха договор за стратегическо сътрудничество, който според руския президент e преди всичко отбранителен и ще издигне двустранните отношения на ново ниво.

"Ще работим за задълбочаване на стратегическите си отношения с Русия и руските власти, независимо от сложната геополитическа ситуация. Изразяваме категоричната си подкрепа с руското праваителство и армия за специалната военна операция в Украйна", каза Ким Чен-ун, лидер на Северна Корея.

"Русия не изключва развитие на военнотехническото сътрудничество със Северна Корея в съответствие с подписаните днес документи", посочи Владимир Путин, президент на Русия.

Договорът предвижда взаимна помощ в случай на агресия срещу една от страните. Според Ким той гарантира регионалните мир и стабилност. Западни експерти смятат ,че Северна Корея вече доставя боеприпаси и ракети за руската офанзива в Украйна.

Освен основното споразумение, двамата лидери се договориха за сътрудничество в здравеопазването, медицинското образование и наука, както и за автомобилен мост на граничната река Туманная.

Путин подари на Ким руска лимузина, сервиз за чай и адмиралски кортик. Той се договори с домакина си за нова визита на севернокорейския лидер - този път в Москва.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлия Стаматова и Ралица Александрова се класираха за втория кръг на турнир по тенис в Сърбия
Юлия Стаматова и Ралица Александрова се класираха за втория кръг на турнир по тенис в Сърбия
Депутат, създаден с изкуствен интелект, се кандидатира за изборите във Великобритания
Депутат, създаден с изкуствен интелект, се кандидатира за изборите във Великобритания